| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 19 d'abril de 2024


dilluns, 11 d'agost de 2008
>

El silur ja amenaça el pantà de Foix després de colonitzar Sau i Susqueda

Biòlegs i tècnics dels embassaments catalans alerten de fa anys dels perills de la introducció d'aquest depredador

ALBERT MERCADER. Castellet i la Gornal
A mitjan dècada dels setanta operadors turístics europeus van veure les oportunitats de negoci que tenia la pesca esportiva a l'Ebre i van començar a promocionar la pesca del silur a l'embassament de Mequinensa. La moda de la pesca d'aquest gran depredador d'aigua dolça es va traslladar aviat també a Catalunya i només trenta anys després s'ha convertit en un greu problema de desequilibri ecològic als pantans de Sau, Susqueda i des de fa poc també al pantà de Foix, on recentment s'han descobert dos exemplars. El 2005 el govern català va intentar eliminar la presència del peix aprofitant el buidatge del pantà de Sau, però els resultats van ser decebedors. Per aquest motiu, donen via lliure als pescadors perquè n'eliminin com més exemplars millor.


+ David Bou fa dos anys, mostrant un silur pescat a Sau. A la dreta, imatge d'arxiu d'un pescador al pantà de Foix. Foto: SOCIETAT DE PESCADORS DE MANLLEU A.M.

Fa uns mesos, els responsables del Parc Natural del Foix, que es va crear el 1993 al voltant de l'embassament que hi ha al terme de Castellet i la Gornal, van posar el crit al cel en saber que a les seves aigües havien aparegut en poc temps dos exemplars de silur, un gran depredador d'aigua dolça procedent dels grans llacs del centre d'Europa que pot arribar a tenir dos metres de llargada i superar els 80 quilos de pes. A l'embassament de Foix, els aiguats del mes de maig van arrossegar fins a la vora del pantà un exemplar mort de més d'un metre i mig.

La presència d'aquest depredador ha fet posar en situació d'alerta els guardes de pesca fluvial de la Federació Catalana de Pesca Esportiva, que controlen totes les competicions i els molls de pesca del pantà de Foix –que s'omplen a l'estiu–, perquè temen que es pugui repetir el problema que tenen els pantans de Sau i Susqueda, on fa temps que lluiten sense èxit per eliminar-hi el peix, que ha colonitzat aquelles aigües. El director del Parc del Foix, Pau Mundó, diu que l'única explicació al fet que hi hagi silurs a la zona «és que algú n'hi hagi llançat exemplars i això és preocupant». Als pantans de Sau i Susqueda, això que va començar com a problema puntual ha esdevingut un dels principals perills ecològics de la zona.

El regidor de Medi Ambient de Vilanova de Sau, Joan Carles Álvarez, explica que «fa deu anys els pescadors de la zona van alertar que podria ser que s'haguessin estat fent diverses accions per introduir d'amagat alburns –l'esquer principal per als grans depredadors d'aigua dolça– al pantà, i poc temps després hi van aparèixer els silurs. És un greu problema, perquè aquest peix invalida qualsevol possible repoblació. El silur s'ho empassa tot», explica Álvarez.

La introducció d'aquest peix, segons han denunciat reiteradament els pescadors locals, es va començar a donar ara fa 30 anys, sobretot per causa de l'interès dels operadors turístics per exportar a Sau el turisme de pesca esportiva que omple cada estiu l'embassament de Mequinensa. Amb el temps, la moda s'ha introduït també a dos pantans catalans: Sau i Susqueda. Els fòrums que hi ha als llocs web dels aficionats a la pesca esportiva estan plens de vídeos i fotografies que mostren els peixos de grans proporcions pescats als pantans. La moda de la pesca a Sau i Susqueda s'ha convertit, però, en l'única fórmula per intentar lluitar contra aquests depredadors. El buidatge del pantà de Sau el 2005 no va acabar amb les espècies i ara l'única manera d'intentar frenar la plaga és donar via lliure als pescadors perquè pesquin i eliminin aquests peixos. De fet, el silur, el lluç de riu, la sandra, la perca americana o l'anguila són els únics peixos que la normativa de pesca esportiva permet capturar i sacrificar. La normativa actual deixa clar que aquests peixos, quan es pesquen, «no podran mantenir-se vius o ser transportats i per tant s'hauran de sacrificar immediatament en el mateix lloc de la captura». Es pot pescar el silur sigui quina sigui la seva llargada i també durant la nit.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Es cuina «amb salsa»

>El més gran del continent

>La plaga del morrut supera la barrera de les 2.000 palmeres mortes a Catalunya

>Més d'un milió d'euros gastats

>La plaga de l'escarabat morrut ja ha matat 2.000 palmeres i avança sense aturador

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.