Com que la mitjanit passada al Departament d'Economia i Finances no han rebut cap proposta financera nova, Antoni Castells certificava ahir que «el govern de l'Estat ha incomplert l'Estatut». El conseller va manifestar la «sorpresa i perplexitat» per «la lleugeresa» amb què alguns dirigents del PSOE han relativitzat la infracció de la data. I va qüestionar finalment «amb quina autoritat poden demanar després als ciutadans que compleixin els terminis de les lleis».
UNITAT DEL TRIPARTIT I CIU
El govern aposta pel consens amb CiU. I els negociadors de la federació, encapçalats pel diputat Francesc Homs, tampoc van estalviar retrets a l'«incompliment flagrant» de l'executiu socialista estatal «amb l'expressió democràtica del poble català», que va referendar l'Estatut, i amb l'«estat de dret». Homs va definir el front de pressió dels partits catalans com un «tresor» que «donarà força» per negociar una nova proposta que respecti l'Estatut. A l'horitzó, la manca d'aliats del PSOE per aprovar el PGE del 2009. Per Homs, «no es tracta de fer boicots i revenges, sinó de fer complir una llei orgànica».
SENSE XIFRA, AMB ESTRATÈGIA
Ahir, ni uns ni altres van posar xifres de màxims o mínims sobre la taula. Només hi ha un cert consens en les forquilles milionàries que hauria de garantir el nou sistema. Però Castells comparteix l'estratègia de pressionar amb el suport a l'aprovació dels comptes estatals de l'any vinent. Ho va fer en positiu, sense voler entrar en càbales negatives sobre un bloqueig que forcés la pròrroga del pressupost del 2008, i congelés l'aportació estatal al pressupost de la Generalitat.
«FERMESA» DAVANT L'ENROC
El front unitari dels quatre partits catalans defensa una posició de «fermesa» negociadora amb el Ministeri d'Economia i Hisenda perquè es respectin els preceptes estatutaris, com l'entesa bilateral dels dos governs, el principi d'ordinalitat –pel qual Catalunya ha de mantenir el mateix nivell en el rànquing de tributs recaptats i en el de prestacions socials per càpita– o en la redefinició dels criteris de solidaritat entre territoris.
També coincideixen que mai acceptaran «un mal acord». Castells es va mostrar disposat a treballar «fins a l'últim minut» i va augurar que «difícilment» serà el govern català qui s'aixequi primer de la taula de negociació, encara que les condicions siguin adverses.
Ara bé, el conseller també va advertir al Ministeri d'Economia que «si s'enroca en una posició maximalista o minimalista», segons la banda des d'on es miri, serà difícil anar endavant. I per això mateix va recordar als alts responsables estatals que «han de fer passes» endavant a partir de la seva proposta inicial de bases.