| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 16 d'abril de 2024


dimecres, 30 de juliol de 2008
>

Campus Party: baixades però també creació

Programari lliure i ordinadors personalitzats i de museu, a la gran festa de la tecnologia a València

ROSANA MOYA. València



+ A l'esquerra, Joan Maria, amb el seu patinet. Dalt, Miquel, amb la seua dona. Baix, robot amb forma d'aranya.

Amb cara d'haver dormit poc, però amb moltes ganes de baixar material d'internet, d'aprendre amb els tallers i conferències, de jugar i, també, de conèixer gent. Així es van alçar els campusers en la primera jornada de la Campus Party a València.

Després de l'agitació dels preparatius de l'esdeveniment, ahir l'ambient a primera hora del matí estava molt tranquil. Amb botelles de begudes isotòniques i amb cafeïna sobre les torres dels ordinadors, alguns participants no desaprofitaren ni un segon. «No he dormit, però a migdia me n'aniré a casa a dutxar-me i a gitar-me unes hores. Estem al principi, i de moment el cos aguanta», conta Rafael López, de 26 anys i veí de València, que no s'ha perdut cap de les edicions anteriors.

La baixada de pel·lícules, sèries de televisió, jocs i música és una de les activitats més practicades, però, això sí, sempre «sense ànim de lucre». «L'ample de banda ens permet, per exemple, baixar una pel·lícula en segons. Jo no considere açò pirateria, que és agafar el treball d'algú i aprofitar-se'n. Ací compartim, no pirategem», assenyala Rubén Bernal, un dels campusers de l'àrea dels programadors.

Però no tot en la Campus són baixades, també hi ha espai per a la creació. Oriol Faura, de Barcelona, es dedica al programari lliure. «Jo faig jocs i els poso en internet per a qui els vulgui. Si tothom fes el mateix, el món seria millor», manifesta.

La majoria dels participants són molt joves: tenen entre 20 i 30 anys. Però també hi acudeix gent que se n'ix de la mitjana. «Açò no té edat. Jo fa cinc anys que vaig a l'Euskal Encounter i enguany és la primera vegada que vinc a la Campus Party», diu Miguel Durán, un madrileny de 48 any. Acompanyat de la seua dona, Miguel també prepara l'exhibició a la Campus Party d'una col·lecció pròpia de retroinformàtica, formada per aparells antics. «Tinc 110 ordinadors i videoconsoles i vora 3.000 jocs originals que col·leccione des de fa més de vint anys.»

Una altra de les àrees clàssiques de la Campus és el concurs de modificació de les característiques de l'ordinador per adaptar-lo al gust del propietari, és a dir, la personalització de PC o modding. Joan Maria Vidal, de Tarragona, ja ha guanyat diversos premis en aquesta modalitat. Jardiner de professió, ha convertit la seua màquina en una peixera, en un lleó i ara en un patinet. «Mentre et mous pots veure videoclips. La pantalla fa de taula i és capaç de suportar el meu pes», explica.

Com més va més dones participen a la Campus Party, però els homes encara hi són majoria. Patrícia Martínez, de Paterna, és la quarta vegada que hi acudeix. «Això ha canviat molt des del primer any. Aleshores no hi havia quasi cap xica i avui ja en som moltes», subratlla.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>La cita barcelonina

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.