| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


dissabte, 26 de juliol de 2008
>

Maresme. Setze ajuntaments del Maresme aposten per l'estalvi d'aigua als nous edificis

El Consell Comarcal impulsa una ordenança en què es recolliran i es tipificaran les mesures a prendre

TERESA MÁRQUEZ. Mataró
L'amenaça de la sequera a Catalunya, tot i que ja queda lluny, no s'ha oblidat al Maresme. En ple període de crisi per la falta de pluges i el baix nivell dels pantans, diversos ajuntaments de la comarca es van adreçar al Consell Comarcal interessats a implantar una ordenança d'estalvi d'aigua. Tot i recuperar la normalitat en el subministrament, els setze municipis participants en l'anomenada Taula de la Sequera continuen endavant per resoldre un document en què es recullin els criteris mínims que han de funcionar arreu del territori. Un dels majors compromisos és aplicar mesures d'estalvi d'aigua als edificis de nova construcció.


+ Tiana ja disposa de pisos amb sistemes d'estalvi d'aigua, com ara aquests. Foto: I. MARTÍNEZ

Els edificis de nova construcció a setze municipis del Maresme podrien estar obligats a incloure mesures d'estalvi d'aigua si tira endavant la creació d'una ordenança en aquest sentit que impulsa el Consell Comarcal. Aquestes poblacions s'han mostrat interessades a implantar una normativa més curosa amb els recursos hídrics «com a mesura per fer front a futurs nivells d'excepcionalitat en la gestió de l'aigua». «La iniciativa es va començar a gestar mesos enrere, en plena crisi dels recursos hídrics a causa de la falta de pluges i quan es va plantejar el debat sobre quina havia de ser la responsabilitat municipal respecte al control del malbaratament de l'aigua», explica la consellera comarcal de Territori i Medi Ambient, Sílvia Tamayo (PSC). Llavors, el nivell d'excepcionalitat 2 que marcava el decret de sequera va afectar els municipis del centre i el sud del Maresme.

Tamayo, però, assenyala que des de l'organisme comarcal «es tutela» el procés per adoptar l'ordenança, però que serà cada Ajuntament «qui decidirà com i quan aplicar-la»

Aquests ajuntaments, reunits tots en el marc de la Taula de la Sequera, van acudir al Consell Comarcal perquè gestionés la creació d'un document marc en què es recollissin i es tipifiquessin les propostes a aplicar.

Els criteris mínims que haurien de complir tant els immobles de nova construcció com els edificis on es fa una important rehabilitació inclouen, entre d'altres, la instal·lació d'airejadors a les aixetes i dutxes; la col·locació de reguladors de pressió d'aigua d'entrada; l'ús de reutilitzadors de l'aigua sobrant de les piscines, de captadors d'aigua de pluja, de recirculadors de l'aigua de dutxes i banyeres, i de cisternes de vàters; l'aprofitament d'aigües subterrànies, i l'estalvi d'aigua en jardins. Entre els ajuntaments interessats n'hi ha de turístics, com ara Malgrat, Pineda i Santa Susanna, i d'altres on tradicionalment hi ha molta segona residència, com per exemple a Llavaneres i Caldes d'Estrac.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Maresme. Sant Cugat, un exemple a seguir

>Setze pobles del Maresme aposten perquè els edificis nous hagin d'estalviar aigua

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.