| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


dilluns, 21 de juliol de 2008
>

El president espanyol promet un «millor» finançament i que no «defraudarà»

Desitja que el PSC i el PSOE es mantinguin «tota la vida junts» com a resposta al debat obert pel grup propi a Madrid

ODEI A.-ETXEARTE. Barcelona
José Luis Rodríguez Zapatero va cloure ahir el congrés del PSC assumint, com s'esperava, una promesa. Però el nou compromís adquirit es va diluir en l'ambigüitat: Catalunya tindrà un «millor» finançament i els catalans continuaran sent solidaris perquè «Espanya continuï avançant». Després de la mala rebuda del govern i els partits catalans a la proposta de bases per al nou model del Ministeri d'Economia, el president del govern espanyol es va esforçar a garantir que no «defraudarà» l'«extraordinari» suport que els socialistes catalans van obtenir a les urnes en les darreres eleccions al Congrés. Per això va assegurar que «junts» tancaran un acord per reformar el finançament. També així va desitjar que es mantinguin «tota la vida» el PSC i el PSOE.


+ Zapatero, ahir al congrés, a pocs metres de Castells, Iceta, Molas, Montilla, De Madre i Zaragoza. Foto: JUANMA RAMOS

Zapatero va arribar al Palau de Congressos de Catalunya amb un discurs farcit de gestos cap a Catalunya, amb referències contínues al català, l'«Espanya plural» i el desenvolupament estatutari. L'objectiu, ingent: calmar les aigües que Pedro Solbes va remoure dijous passat amb una proposta de bases per a la reforma del finançament inconcreta, que incompleix l'Estatut, i que ha deixat el PSC, amb José Montilla al capdavant, en una posició difícil. És en aquest context que el president del govern espanyol –que va ser aclamat pels delegats del PSC– va assegurar que el nou model serà simplement «millor» que l'actual, producte, va recordar, d'un pacte entre CiU i el PP. Ara bé, davant de les exigències del mateix conseller d'Economia, Antoni Castells, que cal determinar quina és l'aportació «justa» dels catalans a la solidaritat, Zapatero va advertir que Catalunya hi continuarà contribuint, sense parlar de límits. I va carregar, a més, contra els que afronten el debat com una «competició» i «tendeixen a la rivalitat i a la divisió». El nou sistema, en canvi, haurà d'«aprofundir en l'Espanya plural», perquè «no és necessari que ningú perdi».



«SUAR LA SAMARRETA»
El també secretari general del PSOE va intervenir després que el PSC passés un vídeo del míting multitudinari al Palau Sant Jordi en la campanya de les eleccions passades al Congrés. «Mai oblidaré el suport de Catalunya», hi deia. Per això, la referència als 25 diputats que els socialistes catalans van sumar al grup parlamentari del PSOE va ser obligada. «Gràcies per suar la samarreta», va etzibar Zapatero. Com a contrapartida a l'«extraordinari resultat» que el PSC va aconseguir amb Carme Chacón com a màxima cap de cartell, va assegurar que no els «defraudarà». Perquè això no passi, el líder del PSOE va constatar que la millora del finançament s'ha d'afegir a la seva llista de promeses complertes. Les va citar d'una a una: la derogació del transvasament de l'Ebre, el retorn dels papers de Salamanca, les inversions en infraestructures, la publicació de les balances fiscals –que va situar com a preludi d'«altres debats racionals que desemboquin en acords»–. I, sobretot, la reforma de l'Estatut, que va definir com un «pas fonamental en l'autogovern», sense recordar el més polèmic dels seus reptes adquirits i després incomplert de donar suport al text aprovat pel Parlament.

«EL MILLOR MOMENT»
Si Zapatero es va esforçar per deixar clar que l'acord sobre el finançament sortirà del treball conjunt, també va desitjar que es mantinguin «junts tota la vida» el PSC i el PSOE. El dia anterior, precisament, Castells i el conseller d'Educació, Ernest Maragall, havien remogut el debat congressual insistint en la necessitat de recuperar el grup propi a la cambra baixa, tot i que finalment les sis esmenes a la ponència oficial que el reclamaven van quedar rebaixades en una transaccional que torna a deixar la decisió en mans de la cúpula. El president espanyol es va felicitar pels 30 anys del PSC, a qui veu en «el millor moment de suport popular», amb les màximes quotes de poder assolides als ajuntaments, a les cambres legislatives i al govern de la Generalitat. Tot, perquè el PSC és «un partit obert a la pluralitat, compromès amb una Espanya plural i diversa», va defensar.

Les cites de Zapatero a la diversitat de l'Estat van ser recurrents. I les mostres de sensibilitat cap al català, múltiples. «Jo sí que firmaria un manifest que defensés el castellà, sí, però també totes les llengües de l'Estat», va proclamar com a resposta al polèmic Manifiesto por una lengua común.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Duran adverteix que UDC no sacrificarà la seva ideologia ni els seus valors per avalar els pressupostos del PSOE

>Suports de més del 85% a la direcció

>Montilla deixa clar a Rodríguez Zapatero que la prioritat del PSC és Catalunya

>Madí veu «molt tai-txi i poques idees» en el congrés

>La saltenca Pineda, a l'executiva

>«Molt tai-txi i poques idees»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.