| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


dilluns, 21 de juliol de 2008
>

La crisi immobiliària fa minvar els ingressos de l'Ajuntament de Barcelona

La baixada de la recaptació no preocupa el consistori, per la diversificació de l'economia de la ciutat

MARIONA SÒRIA. Barcelona
La crisi que afecta el sector immobiliari comença a repercutir en la tresoreria municipal de Barcelona. Segons dades de la regidoria d'Hisenda del consistori, en els primers sis mesos d'aquest any, l'Ajuntament de Barcelona ha vist com davallaven els ingressos relacionats amb la construcció i la compravenda d'immobles, com ho són la plusvàlua, l'Impost de Construccions (ICIO) i la taxa per llicències de construcció. Tot i així, el consistori minimitza l'efecte d'aquesta crisi sobre els comptes, gràcies a la diversificació de l'economia, basada sobretot en el sector serveis. No obstant això, adverteix que encara cal esperar per saber de quina manera repercutirà en altres sectors, entre els quals el turisme, que ja ha començat a davallar respecte del 2007.


 Foto: J. RAMOS

+ La compravenda de pisos a Barcelona ha caigut un 45% els últims mesos. Foto: J. RAMOS

Fa escassos sis mesos, l'Ajuntament de Barcelona veia força lluny la crisi immobiliària. En l'informe financer que elabora cada sis mesos el consistori barceloní, s'advertia que «malgrat el procés de desacceleració que ha començat a notar el mercat immobiliari», l'Ajuntament continuava registrant un creixement de l'impost sobre construccions i sobre la plusvàlua. Sis mesos després, però, el panorama ha canviat.

La desacceleració del mercat immobiliari i de la construcció no passarà desapercebuda per a la tresoreria pública. El tercer tinent d'alcalde, Jordi William Carnes, va admetre aquesta setmana passada que les dades del primer semestre del 2008 ja indiquen una davallada en els ingressos del consistori relacionats amb el parc immobiliari de la ciutat, la compravenda del qual ha caigut un 45%. En concret, l'Ajuntament ha notat un descens del 7,9% de la plusvàlua, que es liquida quan hi ha una transacció de la propietat; un 19,1% de l'Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), i un 12% de la taxa sobre llicències d'obres.

Tot i la ràpida davallada dels impostos relacionats amb el parc immobiliari barceloní, els responsables de la gerència municipal no estan gaire preocupats per la crisi imminent. Asseguren que la incidència sobre Barcelona serà menor que en altres ciutats, gràcies a la diversificació de l'economia, basada sobretot en el sector serveis.

Tant és així, que aquesta mateixa setmana, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, assegurava que malgrat la situació de desacceleració econòmica, l'Ajuntament de Barcelona mantindrà el nivell d'inversió pública prevista. «És important que en aquests moments l'administració pública no afluixi i inverteixi. Aquesta ha de ser sempre la tendència», advertia dijous passat. L'estabilitat dels ingressos que rep l'Ajuntament en concepte d'impostos –no ha variat la recaptació de l'Impost sobre Béns Immobles, que representa el 55% dels impostos locals, o el de Vehicles– permet que el consistori mantingui el seu pressupost, de 2.945 milions d'euros, i la seva capacitat inversora, sense incrementar la pressió fiscal als barcelonins i sense endeutar-se, assegura el gerent de l'Ajuntament, Andreu Puig, que recorda que els comptes de la ciutat estan molt sanejats.

De fet, fa temps que el deute municipal per habitant a Barcelona és un dels més baixos de l'Estat. «Això ens permet, en moments com aquests, jugar amb el marge d'endeutament més que altres ciutats, que ara ja estan molt endeutades», explica Puig, i posa d'exemple València i Madrid.

Una altra qüestió és si es podrà mantenir aquesta bona salut gaire temps més, si aquesta crisi s'allarga. «Tampoc convertirem l'estalvi en dogma», assegura Hereu, que no descarta que s'hagi de graduar a l'alça aquest nivell d'endeutament. «Potser ens tocarà tenir menys estalvi? Potser. Però el cert és que tenir menys deute és tenir més llibertat», recorda l'alcalde, que a diferència dels seus antecessors ha pogut dissenyar per primera vegada un pressupost lliure de la llosa de deute dels Jocs Olímpics del 1992.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Fadesa no esquitxa

>Bancs i caixes, al servei

>Els ulls posats en el sòl

>La crisi immobiliària fa minvar els ingressos de l'Ajuntament de Barcelona

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.