| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


dissabte, 19 de juliol de 2008
>

Les nuclears franceses també tenen fuites




Una fàbrica explotada per una filial del gegant nuclear francès Areva, a Romans-d'Isèra, va tenir una fuita de material radioactiu, segons va confirmar ahir l'Autoritat de Seguretat Nuclear francesa (ASN). Aquest és el segon incident greu que es produeix a centrals nuclears franceses aquest mes. El dia 7 de juliol la central nuclear de Tricastin, situada en el complex quimiconuclear més important de França, va vessar 74 kg d'urani –alguna organització ecologista eleva la xifra a 360 kg– que van acabar al Roine. Ara s'ha detectat que les capes freàtiques pròximes a la central de Tricastin presenten importants nivells de contaminació radioactiva. La segona potència mundial en energia nuclear també veu com els seus protocols de seguretat no són suficients per prevenir incidents.

Actualment, la crisi del petroli ha fet reobrir el debat sobre l'energia nuclear a tot el món. El govern francès té claríssim que és una forma de combatre la dependència del petroli i ja ha anunciat la construcció de més centrals de nova generació, a més d'exportar la seva tecnologia a d'altres països. Fins i tot a l'Estat espanyol ja hi ha qui aposta novament per potenciar les nuclears, tot i que el govern espanyol de moment no sembla gaire convençut d'embrancar-se en un tema amb una gran oposició social. Els partidaris de l'energia nuclear en defensen la seguretat, però tenim darrerament massa exemples que posen en qüestió que les centrals atòmiques siguin totalment segures. Siguin només unes partícules, uns centenars de grams o unes desenes de quilos, mai passa res i s'acaben qualificant d'incidents aïllats dels quals la població, fins i tot els que hi viuen més a prop, quasi no se n'assabenta. L'alt cost econòmic, el risc que comporten i l'herència en forma de residus radioactius per a les futures generacions ha de pesar en els debats nuclears que alguns obren alegrement.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.