| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 23 d'abril de 2024


dimecres, 16 de juliol de 2008
>

El govern vol aliar-se amb els territoris amb més dèficit per al nou finançament

Contradient l'executiu estatal, assegura que l'actual sistema és «injust» i que està «invalidat»

ANNA SERRANO. Barcelona
La publicació de les balances fiscals estatals va provocar una reacció en cadena a Catalunya en un mateix sentit: cal reformar el nou finançament. Lluny de la interpretació del govern espanyol que les dades evidencien un mode de redistribució de la riquesa entre els territoris, el català considera que constaten que és «insuficient», «injust» i que està «invalidat». A tres setmanes d'esgotar el termini que l'Estatut fixa per al nou sistema, l'executiu català va defensar ahir un front comú –«aliança» en va dir– amb el País Valencià, les Balears i Madrid «si vol», els territoris amb un major dèficit, per a la reforma.


+ Josep Huguet, ahir, durant la compareixença al Palau de la Generalitat. Foto: T.A. EFE

El govern català, que ja ha mantingut contactes amb el País Valencià i amb les Illes Balears de cara a la reforma del finançament, vol seguir en aquesta línia, sobretot després que les balances fiscals del Ministeri d'Economia confirmin que estan entre les comunitats que tenen un major dèficit fiscal. «És bo que els territoris que tenen problemes similars s'aliïn», va considerar el conseller d'Innovació, Josep Huguet, ahir encarregat d'explicar els acords del govern. Huguet va parlar del País Valencià i les Balears però també de Madrid, «si vol». L'objectiu és que quan la reforma del nou model de finançament arribi al Consell de Política Fiscal i Financera, on estan asseguts l'Estat i totes les comunitats, «se sàpiga quantes estan en el mateix bàndol». També es neutralitzaria l'aliança que set comunitats, com ara Extremadura, Castella-la Manxa i Galícia, volen fer perquè la població no pesi de forma determinant en la reforma del model i que es materialitzarà en una reunió, l'1 d'agost vinent, a Oviedo. A més del front territorial, el govern defensa la «unitat» dels partits catalans en defensa d'un nou finançament.

El govern discrepa de l'anàlisi feta pel seu homòleg espanyol. Creu que les balances fiscals no constaten un sistema redistribuidor de la riquesa sinó que el revelen «injust», «insuficient» i «pervers» i que «s'invalida» ja que penalitza les comunitats que més contribueixen a la solidaritat i contribueix a fer que hi hagi uns territoris amb «excés de subsidi». El conseller va considerar que les comunitats que més reben de l'Estat «s'haurien d'espavilar per fer els deures» amb un nou sistema d'inspiració federal que no els fos tan beneficiós.



LA VINCULACIÓ, O NO
Si el govern espanyol pregona als quatre vents que les balances fiscals no tenen res a veure amb el finançament, des de l'executiu català ho diuen amb la boca petita. Huguet va recordar que en l'Estatut del 30 de setembre els dos conceptes estaven vinculats i va admetre que el fet que les dades s'hagin fet públiques en plena negociació del nou sistema «dóna arguments de pes» als territoris afectats per dir que això no pot continuar». «La música sonarà», alertava fent entendre que les dades s'aprofitaran per a la negociació.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>CiU celebra la publicació de les balances fiscals però exigeix a Zapatero que treballi per reduir el dèficit

>Les Balears demanen que no se les penalitzi i el País Valencià critica el PSOE

>L'Estat admet que el dèficit fiscal català va superar els 14.800 milions el 2005

>La UGT i CCOO reclamen un model més just

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.