| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 19 d'abril de 2024


dimarts, 15 de juliol de 2008
>

Fins que no puges a la cadira

Estudiants d'arquitectura aprofiten l'Erasmus per estudiar l'accessibilitat del Barri Vell de Girona. Simulen els trajectes amb cadires de rodes i els ulls tapats

EDUARD BATLLE. Girona

+ Manel Heras, estudiant de turisme a la UdG, durant el trajecte experimental. Foto: LLUÍS SERRAT

«La ciutat sembla diferent, molt més angoixant», va dir l'estudiant polonesa Agatha Stochel, després del trajecte des de l'ajuntament a la plaça de l'Oli. Stochel va realitzar l'experiència amb unes ulleres que permetien molt poca visibilitat i anava acompanyada d'una altra estudiant. «Milloraria moltes coses del carrer, sobretot les voreres i la col·locació de les papereres», va prosseguir.

Una experiència enfocada «realment a prendre consciència», tal com va definir la gironina Natàlia Mitjà, que estudia cinquè d'arquitectura a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Precisament, aquesta universitat és la que lidera el projecte LOCUS, un programa intensiu d'Erasmus, que pretén que els estudiants «pensin l'arquitectura en funció de les necessitats dels usuaris», va definir Miquel Usandizaga, coordinador del programa i professor del Departament de Composició Arquitectònica de la UPC.

«El taller és per detectar els punts problemàtics i donar-hi solucions», va destacar Marta Bordas, impulsora del projecte i professora de la UPC, i que va amb cadira de rodes, igual que el gironí Manel Heras, estudiant de turisme de la UdG, que ha volgut col·laborar amb aquest programa. Dos casos reals que, amb la seva experiència, guiaven les joves estudiants que van acceptar fer les proves per la zona més històrica i turística de Girona. Mentre els turistes seguien encuriosits el trajecte de les futures estudiants, les joves s'anaven trobant inconvenients a la via urbana.

Davant del fanal de l'ajuntament, les voreres del carrer Ciutadans, les entrades a alguns edificis, els escalons, els pilars, les papereres... «Ja sabem que els nuclis històrics tenen una accessibilitat més complicada, però això no hauria de ser cap excusa per fer-hi millores», explicava un professor alemany.



BALANÇ DELS TREBALLS
A partir de l'anàlisi d'ahir, la trentena d'estudiants i els seus respectius professors treballaran durant dues setmanes en el disseny de propostes. I com que és un taller, no tindran en compte els preus dels projectes sinó la necessitat de l'aplicació. I si cal, cada dia faran treballs de camp in situ per completar les mesures. Els treballs seran presentats a la Facultat de Lletres de la UdG el proper dia 24 i seran avaluats per un jurat d'experts, que després premiaran les millors propostes.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Tarragona, Girona, Lisboa...

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.