| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 20 d'abril de 2024


dilluns, 14 de juliol de 2008
>

Cada poble té els seus límits

La nova llei d'espectacles que es tramita al Parlament atorgarà als ajuntaments àmplies potestats sobre l'oci nocturn

MARIONA SÒRIA. Barcelona
La nova llei d'espectacles, activitats recreatives i establiments públics està ajustant els últims serrells abans de ser sotmesa a votació al Parlament de Catalunya, probablement aquest últim trimestre de l'any. La normativa, en què han participat partits polítics, el sector de l'oci nocturn, de l'espectacle i federacions veïnals, a més de les associacions de municipis, té la peculiaritat que posa a l'abast de tots els ajuntaments la possibilitat de regular on, quan i quin tipus de locals de festa i espectacles es poden fer al seu terme. Es vol fer casar definitivament les ganes de gresca dels uns i el descans dels altres. Però els empresaris de l'oci hi veuen un perill: els municipis, més assetjats que mai per les denúncies veïnals per sorolls, poden acabar caient en un prohibicionisme perillós.


+ La discoteca Malalts de Festa, a Cornellà de Llobregat, ha generat moltes queixes entre els veïns. Foto: ORIOL DURAN

La llei s'aprovarà enmig del debat sobre si ha de prevaldre el descans dels veïns o el dret a gaudir de l'oci i dels actes culturals com ara festes majors i espectacles. Les duríssimes sentències condemnatòries contra el soroll que, en ocasions, han acabat esquitxant els alcaldes d'algunes poblacions per haver atorgat llicències a locals molestos, han provocat que els municipis s'estiguin curant molt en salut i hagin incrementat el zel cap als promotors de l'oci nocturn. Aquesta nova normativa, a punt d'enllestir-se per ser sotmesa a votació al Parlament, vol derivar cap als ajuntaments àmplies potestats perquè puguin determinar quin tipus d'oci s'instal·la als seus límits. La llei permetrà que abordin, a través d'ordenances municipals, els requisits i condicions que hauran de complir els establiments i els espectacles del seu terme. Així, els alcaldes podran prohibir, limitar o restringir-ne la instal·lació –a través del planejament urbanístic–, reclamar determinats requisits constructius, com l'aïllament acústic o serveis de seguretat als locals i a més, si així ho decideix el ple municipal, la possibilitat d'assumir la inspecció i la sanció dels locals.



EVITAR EL JUDICI
Sílvia Requena, del servei jurídic de l'Associació Catalana de Municipis, recorda que fa temps, totes aquestes qüestions quedaven regulades en un reglament que va quedar derogat per franquista. «Era l'anomenada regulació d'activitats molestes, insalubres, nocives i perilloses, i tenia caràcter de bàsica», explica. Ara, la legislació catalana té l'exclusivitat per regular activitats recreatives i la nova llei –que substitueix l'anomenada de policia de l'espectacle– pretén, a més, traspassar àmplies potestats als ajuntaments. Segons Requena, això té una greu conseqüència: «Ara, molts ajuntaments consideren el soroll un atac al dret fonamental del descans i a la integritat física, i això farà que es doni relleu important a la protecció de l'individu. Aleshores, què fem amb les expressions populars?»

La jurista recorda, per exemple, el conflicte veïnal que va suscitar-se a Vilanova i la Geltrú «quan uns veïns, molestos amb la música que s'escolava dels locals de les comparses de carnaval, van aconseguir que l'Ajuntament els expedientés, quan només obren una setmana l'any». Segons Requena, per evitar que els casos acabin amb judici, moltes vegades amb sancions duríssimes, «els ajuntaments estan fent unes concessions que a l'ACM no hi estem d'acord». Perquè, segons ella, la potestat del consistori no ha d'anar més enllà de les llicències dels locals d'oci. No poden regular l'espai públic perquè «on pot entrar el dret i ponderar interessos és en els locals: com s'ha d'insonoritzar, si compleixen amb les condicions de la llicència, etc.», però no en l'espai públic.



POR ENTRE EL SECTOR
Els empresaris de l'oci nocturn tampoc no acaben de veure amb bons ulls aquesta delegació, als ajuntaments, de la potestat de control, inspecció i sanció dels locals. La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats Recreatives Musicals (Fecasarm), que també ha participat en les ponències de l'avantprojecte de llei, considera que l'atorgament d'aquestes competències als municipis donaran lloc a la disparitat de criteris entre ajuntaments i localitats i es vulnerarà el dret a la llibertat d'empresa si, finalment, aquesta potestat deriva en la fixació de criteris molt restrictius.

El diputat de CiU, Jordi Turull, membre de la comissió que està discutint la nova llei, considera que la normativa «obliga a tenir 900 lleis diferents d'espectacles» per la delegació, als municipis, de la potestat de regular-los. Segons Turull, a més, les mesures cautelars que preveu la llei són molt obertes «i poden provocar inseguretat jurídica».





SOBRE ESTABLIMENTS OBERTS AL PÚBLIC, D'ESPECTACLES PÚBLICS I D'ACTIVITATS RECREATIVES - Regular-los mitjançant ordenança en el marc establert per aquesta llei
- Adoptar mesures de planificació urbanística, que, si així ho estableixen els corresponents instruments de planejament, seran vinculants per a la instal·lació dels establiments oberts al públic
- Les llicències d'establiments oberts al públic d'espectacles públics i d'activitats recreatives no permanents desmuntables, les llicències d'espectacles públics i activitats recreatives extraordinàries amb motiu de revetlles populars o festes locals i les llicències d'espectacles públics i activitats recreatives en espais oberts
- Inspeccionar i sancionar els establiments oberts al públic, els espectacles públics i les activitats recreatives sotmesos a llicència municipal, en el supòsit que, mitjançant acord del ple municipal, s'hagi acordat assumir-ho (...)


 NOTÍCIES RELACIONADES

>El gran poder dels veïns

>Les de Sant Mori, al jutjat

>Un hostal de Cabrils aconsegueix que les campanes no sonin a la nit

>Les campanes de Sant Mori, al jutjat

>Repics polèmics a Calonge

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.