| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


dissabte, 12 de juliol de 2008
>

Instal·laran un miler de trampes per detectar l'arribada del mosquit tigre a la demarcació

La Diputació, ajuntaments i el Servei de Control de Mosquits posaran en marxa un pla per prevenir que l'insecte s'estengui

ORIOL MAS. Girona
És qüestió de temps que el mosquit tigre arribi a les comarques gironines. La seva capacitat per colonitzar espais urbans ha fet que ja s'hagi detectat en 55 municipis catalans, després de la seva arribada, el 2004, a Sant Cugat del Vallès. Per això la Diputació de Girona, a través del Dipsalut, ha proposat a uns 50 ajuntaments la signatura d'un conveni per detectar com més aviat millor la seva arribada, i engegar totes les mesures de prevenció. El programa que es posarà en marxa, elaborat pel Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter, inclou la instal·lació d'un miler de trampes arreu de la demarcació, i l'organització de diversos equips de vigilància i control. L'objectiu és començar les accions aquest agost en els punts de més risc.


+ El mosquit tigre es caracteritza per una ratlla blanca al tòrax, i és de color fosc

El Dipsalut, l'organisme de salut pública de la Diputació, ha enviat aquesta setmana a una cinquantena d'ajuntaments gironins la proposta de conveni per posar en marxa les accions contra l'arribada del mosquit tigre. Són els pobles de més risc, bàsicament els de més de 5.000 habitants i els costaners, on hi ha un major percentatge d'habitatges de segona residència. En el conveni, segons ha explicat el president de Dipsalut, Josep Marigó, es preveu que la meitat del cost de les accions les financi la Diputació, i l'altre 50%, el mateix ajuntament. En funció del cas, cada municipi haurà de pagar entre 500 i 10.000 euros: «Ens agafem aquest tema molt seriosament, perquè la detecció precoç del mosquit tigre és bàsica per eradicar-lo, i hem d'evitar que s'instal·li a les comarques gironines», ha explicat Marigó, que ha afegit que l'ens hi destinarà 1 milió d'euros en els propers quatre anys. Per això s'ha convocat per al dia 21 d'aquest mes una jornada informativa per a tots els ajuntaments, per explicar en què consisteix el programa: «És important que hi entrin tots els ajuntaments, perquè si algú no ho fes podríem tenir un problema», ha dit Marigó.



EL PROGRAMA, A PUNT


El Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter ha estat l'encarregat de redactar el programa que s'aplicarà. Aquest pla presta una especial atenció als municipis on hi ha més segones residències, i també en aquells per on passen infraestructures com ara el tren o l'autopista, ja que a través del transport o dels desplaçaments particulars és quan hi ha més possibilitats de portar el mosquit a qualsevol punt. Eduard Marquès, responsable del servei, ha explicat que a les comarques gironines hi ha unes 50.000 segones re sidències de gent provinent de municipis amb presència del mosquit, i que aquests han de ser els punts amb una major vigilància. Pel que fa al pla, començarà per la sensibilització ciutadana, especialment a les escoles, i també s'hi proposa un seguit de mesures, com ara la col·locació d'un miler de trampes, sobretot als municipis on hi ha més estiuejants de ciutats on ja s'ha detectat el mosquit. Aquestes trampes són testos amb una mica d'aigua i una fusta, ideals perquè les femelles hi posin els ous. Diversos equips aniran controlant les trampes cada 15 dies, i també vigilaran els punts més susceptibles de ser un focus de creixement de l'insecte, i n'avisaran l'ajuntament pertinent. Trampes diferents per caçar mosquits adults, la creació d'un telèfon específic per rebre avisos de particulars i reunions amb afectats són altres accions previstes.



MESURES A L'ESTIU


Marquès, però, ha assenyalat que aquest estiu s'arribarà tard per aplicar el pla, si bé ja es podran començar a posar algunes trampes als punts més sensibles i ja hi haurà un equip d'emergència i vigilància en funcionament. Per la seva banda, Marigó s'ha marcat la Setmana Santa de l'any que ve com a data per tenir tot el desplegament en marxa, un cop s'hagin estudiat les zones més sensibles de cadascun dels municipis que firmin el conveni.

Marquès ha destacat que Girona serà capdavantera en la prevenció del mosquit tigre, i que només el Consell Comarcal del Baix Llobregat té un programa per aturar-lo, un cop ja s'hi ha consolidat. Finalment, Marquès ha demanat una més gran col·laboració de la Generalitat, tant del Departament de Medi Ambient, com dels de Salut i Educació.





Com es pot distingir? - La seva mida mitjana és d'uns 5 mil·límetres, i es caracteritza pel fet de tenir una franja blanca al tòrax i ratlles blanques a les potes. És de color negre.

Què el diferencia d'altres mosquits? - Sobretot el seu hàbitat, ja que és més propi de zones urbanes que de rurals o aiguamolls. Les cases amb jardí solen ser punts més susceptibles de ser colonitzats. És més agressiu i la picada és més dolorosa. Ataca de dia, sobretot al vespre, arran de terra i bàsicament a l'exterior dels habitatges

Com es desplaça? - El seu radi d'acció no passa dels 150 o 200 metres, ja que no pot volar més. Per això el risc que colonitzi nous espais ve sobretot pels mitjans de transport, que sense saber-ho el poden carregar i deixar-lo anar en un altre punt geogràfic.

Pot transmetre malalties? - Sí, si bé el risc és molt baix. Però està demostrat que pot transmetre més de 20 malalties tropicals, com ara el dengue, la febre groga i el chikungunya, del qual es van donar casos a Itàlia.

Quin cicle té? - No sol viure més de dues setmanes, però des que posa els ous, cinc dies són suficients perquè explotin les larves i neixi la descendència. A Catalunya estan actius d'abril a octubre, quan fa més calor, però la seva màxima activitat és als mesos d'agost i setembre.

Quines mesures preventives s'han de prendre? - Sobretot, no deixar recipients com ara testos, trastos, pneumàtics o gerros on hi pugui haver aigua estancada, perquè és allà on posa els ous i des d'on colonitza.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Present a 55 municipis

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.