| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 13 de maig de 2024


dissabte, 12 de juliol de 2008
>

«Mea culpa» amb la boca petita

El bipartit de Barcelona admet errors en el «cas Vilaró», però només per no haver informat l'oposició

IVAN VILA. Barcelona
L'Ajuntament de Barcelona va admetre ahir finalment que alguna cosa no ha fet bé en l'afer de l'accident del cap de la Guàrdia Urbana, Xavier Vilaró, ferit per una pilota de goma durant els aldarulls posteriors a la final de l'Eurocopa. El mea culpa, però, es va limitar exclusivament al fet de no haver informat els grups municipals de l'hospitalització de Vilaró, i a més, la regidora de Seguretat, Assumpta Escarp, va evitar concretar si aquesta assumpció de responsabilitats tindrà alguna repercussió pràctica. L'oposició, en qualsevol cas, no en té prou: vol més explicacions i no descarta demanar dimissions.


+ Un moment de la celebració per l'Eurocopa a la plaça Espanya, fa dos diumenges. Foto: EL PUNT

«En aquest cas no hem comunicat als grups l'incident, a diferència d'altres vegades», va admetre Escarp, que per explicar aquest dèficit comunicatiu fins cinc dies després dels fets, va esgrimir la impossibilitat de que el ferit aportés els primers dies més detalls sobre els fets, tot i que va matisar que «això no és una justificació ni una disculpa, perquè les responsabilitats s'han d'assumir». Escarp i el primer tinent d'alcalde, Carles Martí, van abaixar el cap, en un gest gens habitual, en la reunió que van mantenir ahir amb els grups municipals per donar explicacions sobre els incidents del 29 de juny i sobre la gestió informativa posterior, dels aldarulls i de l'accident de Vilaró.

La titular de Seguretat va deixar molt clar que l'admissió de responsabilitats del govern municipal se circumscriu exclusivament a aquest punt, no pas al fet d'haver amagat l'accident a l'opinió pública, perquè «la responsabilitat del govern és respecte dels grups municipals», va dir, i va evitar concretar ni qui va prendre la decisió d'ignorar l'oposició ni si l'assumpció de responsabilitat quedarà només en paraules o es traduirà en fets. Això «és decisió del govern», va concloure.

De moment, ERC va avançar, a la sortida de la reunió, que demanarà caps per la política de comunicació que s'ha seguit en l'afer. La qüestió és el de qui. «Hi ha algú que decideix no comunicar-ho, això, perquè no interessa, i tenim fins a la comissió de Seguretat de la setmana vinent per saber qui va ser», va advertir el republicà Ricard Martínez, que va coincidir amb els representants del PP i de CiU que encara queda molt per aclarir. El govern es va comprometre a fer arribar als grups els informes de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d'Esquadra.



A L'ALTURA DEL PLAZA
Els punts foscos entorn de l'accident de Vilaró continuen sent nombrosos, malgrat que ahir Escarp va ampliar la informació en la trobada amb els grups. La regidora va explicar que arran de noves converses mantingudes amb el ferit, que es recupera lentament però encara està molt dèbil, ara se sap que el cap de la Guàrdia Urbana havia tornat a peu des de la plaça d'Artós, l'altre punt calent de la nit; que havia arribat a la plaça d'Espanya pel carrer Tarragona, i que estava sòl a l'altura de l'hotel Plaza quan, a la 1.35 de la matinada es va produir la càrrega dels Mossos d'Esquadra durant la qual va rebre l'impacte de la pilota de goma que li va destrossar la melsa. Era el tercer cop que Vilaró, que havia ajudat personalment a retirar un autobús atrapat a la rotonda quan els Mossos van tallar el trànsit i que efectuava un seguiment itinerant del dispositiu, entrava a la plaça d'Espanya aquella nit.

DESCOORDINACIÓ POLICIAL?
Fins aquí les dades. Si Vilaró sabia o no en quin moment havia de començar la càrrega policial, per què era a la línia de foc i si algú més en el dispositiu coneixia la seva posició són interrogants encara oberts, i que han tornat a fer planar el fantasma de la descoordinació policial entre els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana, que fa temps que semblava enterrat però que havia generat enfrontaments entre l'Ajuntament i la Generalitat arran dels aldarulls per les festes de Gràcia del 2005 i dels disturbis de la nit del macrobotellón frustrat del Raval, el març del 2006. Amb la mateixa informació sobre la taula, CiU dóna per fet que no hi va haver una bona coordinació entre policies, i Escarp, tot i no tenir totes les respostes, ho nega.


ASSUMPTA ESCARP JOAQUIM FORN ÀNGELS ESTELLER RICARD MARTÍNEZ
REGIDORA DE SEGURETAT REGIDOR DE CIU REGIDORA DEL PP REGIDOR D'ERC
«En aquest cas no hem comunicat als grups l'incident, a diferència d'altres vegades»

«El 26 de juny es comencen a planificar i a distribuir les responsabilitats de la Guàrdia Urbana i els Mossos. Hi ha mecanismes de coordinació i continuaran sent-hi»
«Valorem el reconeixement de l'error, però les explicacions no són suficients. Amaguen l'arrel del problema la descoordinació entre els uns i els altres»
«Sempre hem denunciat aquesta falta d'informació, i ara el govern ho ha reconegut, però encara hi ha contradiccions»
«Hi ha el cost més gran d'una manifestació esportiva, un camió de bombers bloquejat i l'accident de Vilaró, i una voluntat expressa d'amagar els incidents»


 NOTÍCIES RELACIONADES

>150.000 euros per la font de Jujol

>Reparar la font de Jujol malmesa en els incidents de l'Eurocopa costarà 150.000 euros

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.