| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


dimecres, 9 de juliol de 2008
>

L'Ajuntament de Tarragona ja té les claus per fer de la Tabacalera un gran complex cultural

L'alcalde Ballesteros va confirmar que a l'edifici noble, de més 34.000 m², s'hi situarà el Museu Nacional Arqueològic

CARINA FILELLA. Tarragona
El tancament de la representativa fàbrica de Tabacs d'Altadis a Tarragona, el març de l'any passat, accelerava el procés per al traspàs de la titularitat de les instal·lacions a l'Ajuntament de Tarragona, que en aquell moment ja va anunciar que es reconvertiria en el gran complex cultural de la ciutat. Ahir culminava aquest procés amb un acte simbòlic d'entrega de les claus a l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, que va confirmar que a l'edifici noble, de 34.000 metres quadrats, s'hi situarà el Museu Nacional Arqueològic, i els altres sis edificis de la part posterior, de més de 3.000 m² cadascun, seran també espais culturals. De moment només n'hi ha dos amb el destí concretat: l'un per al Centre de Creació i Pensament Contemporani, i l'altre per a l'arxiu i biblioteca.




+ A dalt, l'interior d'un dels tallers de l'antiga fàbrica de tabacs, amb alguns extreballadors. A baix, edificis de la part posterior i l'entrega de les claus. Foto: J.F.

El traspàs de la Tabacalera a l'Ajuntament «ha estat com un part molt llarg». «Tant, que fem l'entrega de les claus quan el nen ja quasi ha fet la primera comunió», va dir ahir l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, durant l'acte protocol·lari de lliurament d'unes claus que simbolitzen la presa de posició del consistori de l'impressionant complex urbanístic del segle XIX que queda com a testimoni de l'antiga fàbrica de tabacs.

El seu destí ja està concretat: serà el gran complex cultural de la ciutat: a l'edifici noble, de més de 34.000 metres quadrats, s'hi situarà el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, tal com va acordar el gener passat Joan Manuel Tresserras, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'administració que gestiona el MNAT, tot i que la propietat encara és de l'Estat (de fet, aquest és l'únic museu català que continua sent de titularitat estatal). I els sis edificis de la part posterior, cadascun dels quals té quatre plantes de 760 metres quadrats, tindran també un ús cultural. De moment, n'hi ha dos de concretats: un serà per al reivindicat Centre de Creació i Pensament Contemporanis; i un altre per a l'arxiu i la biblioteca municipals. Per als altres quatre edificis, la regidora de Patrimoni, Rosa Rossell, va dir que caldrà esperar a tenir enllestit el pla d'equipaments culturals, que en aquests moments està en procés d'elaboració.

Però el calendari d'actuacions a la Tabacalera no es fixarà fins que no s'hagi acordat el traspàs a la Generalitat del MNAT. I la comissió bilateral Estat-Generalitat que ha de negociar aquest traspàs, que s'havia de reunir aquesta setmana, ha estat ajornada un altre cop. L'alcalde de Tarragona va dir ahir que és a aquestes dues administracions a qui ara toca moure fitxa. «I per respecte institucional des de l'Ajuntament no podem anar més enllà», va explicar. Amb tot, Ballesteros confia que «abans de final d'any» hi hagi el «compromís» per al traspàs de l'Arqueològic.

Pel que fa al finançament, encara no s'han concretat quantitats, però l'alcalde va reiterar que té el compromís del Ministeri de Cultura de finançar el trasllat del MNAT. En les pròximes setmanes, l'Ajuntament farà, només, tasques de «manteniment» de les instal·lacions de l'antiga fàbrica, que en els últims mesos han passat per un procés de degradació.

L'empresa Altadis ha cedit la Tabacalera al consistori a canvi d'«unes compensacions»: uns terrenys adjudicats en la reparcel·lació de l'antiga Sofrera i d'altres pròxims al pàrquing del carrer Francesc Bastos. El director general d'Altadis, Andrés Pérez, va dir ahir durant l'entrega de les claus a l'alcalde que «de la mateixa manera que al llarg de la seva història milers de tarragonins han estat vinculats a la fàbrica de tabacs, ara el complex ha de ser gaudit per tots els tarragonins». També en record dels treballadors d'Altadis, Ballesteros va anunciar ahir que estudien canviar el nom del passeig de la Independència, on hi ha la Tabacalera, pel de «passeig de les Tabaqueres». «No volem que es perdi la memòria», va dir Ballesteros.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>La Tabacalera ja és de Tarragona.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.