| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 16 de juny de 2024


dimarts, 8 de juliol de 2008
>

L'empresa Inoxpa de Banyoles crea un sistema per al control dels gasos en el vi

El Winebrane ja s'ha provat en cellers d'Àfrica, l'Estat espanyol, França, Alemanya i Àustria

IMMA BOSCH. Banyoles
Inoxpa, fabricant de bombes, vàlvules, agitadors, equips i enginyeria de processos per al tractament de fluids, ha desenvolupat un nou sistema per controlar el nivell de CO2 en l'elaboració de vins i evitar així «el risc de perdre certs components del vi que en potencien la qualitat». El nou sistema anomenat Winebrane ja s'ha provat en cellers del sud d'Àfrica, l'Estat espanyol, França, Alemanya i Àustria. L'empresa també té en fase experimental utilitzar aquest nou sistema per reduir el contingut de l'alcohol en el vi. Inoxpa té actualment 28 delegacions en dotze països i una xarxa comercial de més de cent distribuïdors.


+ El Winebrane de l'empresa Inoxpa permet ajustar la concentració de gas dissolt en el vi.

La pràctica enològica, que consisteix en la incorporació de CO2 en most i vins, és freqüent i quasi indispensable en certs tipus de vins. En l'enologia moderna, per dur a terme els diferents processos de producció, s'utilitza un ambient reductor, és a dir, sense oxigen. «Per això es necessita una correcta gestió del CO2 i evitar així el risc de perdre certs components del vi i que se'n redueixi la qualitat», diuen des de l'empresa. Fins ara, però, aquesta gestió no permetia controlar exactament la quantitat de CO2 incorporat al vi.

Amb el Winebrane es pot ajustar «amb precisió la concentració de gas dissolt en el vi, reduint-la o augmentant-la, mitjançant una membrana hidrofòbica». Aquesta membrana, segons expliquen des de l'empresa, només permet el pas de molècules gasoses amb baix pes molecular, evitant així la pèrdua de components aromàtics del vi i, per tant, mantenint i millorant-ne la qualitat. «El gas CO2 es produeix en la fermentació del vi. Durant la producció del vi aquest gas va desapareixent pels diferents processos productius dels tràfecs, clarificacions i filtracions, entre d'altres», van explicar fonts de l'empresa, que van assegurar que per a determinats tipus de vi (blancs i rosats) aquesta pèrdua de CO2 suposa una pèrdua de qualitat, ja que aquests s'han d'embotellar amb una certa quantitat de CO2, per així aconseguir un equilibri organolèptic més complet, «aportant-hi frescor, joventut i una vivesa més perllongada». En canvi, hi ha moments en els quals és necessari eliminar l'excés de CO2 del vi. «És el cas dels vins negres joves o, en general, vins que surten al mercat al cap de poc d'haver acabat la fermentació, moment en què contenen molt de CO2 dissolt.»

El nou sistema Winebrane d'Inoxpa, amb patent en tràmit, també permet reduir el contingut d'alcohol. Aquesta última aplicació, però, està en fase experimental. «La desalcoholització està autoritzada i es practica a la majoria de països del nou món, però continua sent una pràctica enològica prohibida a Europa», comenten des d'Inoxpa. A l'Estat espanyol aquesta pràctica està autoritzada de manera experimental «mitjançant l'elaboració i seguiment d'un protocol, amb certes condicions, com per exemple limitacions de producció i de venda només en l'àmbit de l'Estat».

L'empresa Inoxpa SA és líder en la fabricació de bombes, vàlvules, equips i sistemes integrats per als sectors alimentari, enològic, oleícola, cosmètic, farmacèutic i afins. Amb una clara vocació de servei i a l'aportació de solucions a mida, inverteix el 4,7% de la seva facturació en I+D i col·laboració amb universitats i instituts de reconegut prestigi en el desenvolupament dels seus productes.

Inoxpa, amb seu a Banyoles, té 28 delegacions a dotze països i una xarxa comercial de més de cent distribuïdors en els cinc continents. L'empresa, fundada el 1972, té una plantilla de 314 treballadors. L'any 2007 va facturar 45 milions d'euros, el 65 per cent del qual prové de l'exportació dels seus productes.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.