| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 3 de maig de 2024


dimarts, 8 de juliol de 2008
>

Una obra d'urgència d'interès general



T.M.. Mataró

La nova planta dessalinitzadora de l'aigua de Blanes va ser la primera instal·lació d'aquestes característiques que es va construir al país i va suposar, el 2003, una inversió que superava els 30 milions d'euros. La posada en marxa de la planta va permetre afrontar el que semblava un procés accelerat de sobreexplotació de l'aqüífer de la Tordera. A finals dels noranta, l'aqüífer havia arribat a un punt que ja no podia assumir la demanda d'aigua dels habitants de l'Alt Maresme i la Costa Brava sud. En total, catorze pobles, alguns dels quals són plenament turístics i, per tant, durant l'estiu triplicaven la població i, en conseqüència, el consum d'aigua. Els 10 hectòmetres cúbics l'any que ha aportat fins ara la dessalinitzadora es duplicaran amb l'ampliació, i en aquest temps s'han assolit dos objectius clau: garantir l'aigua en els pròxims anys tot i el creixement en nombre d'habitants i, alhora, contribuir de manera decisiva a la recàrrega de l'aqüífer, que està sobreexplotat. Precisament aquesta sobreexplotació permetia l'entrada d'aigua de mar i la salinització dels pous d'on s'extreia l'aigua potable. La situació va arribar a ser especialment dolenta l'agost del 2001.

La planta de Blanes és un dels pocs aspectes positius que va tenir a Catalunya el Plan Hidrológico Nacional. Es va construir en un temps rècord –el desembre del 2000 es posava la primera pedra i el gener del 2003 s'inaugurava– perquè va ser declarada una obra d'urgència d'interès general. Això també va permetre que el 85% del cost fos assumit per fons europeus. El 15% restant i el cost de la seva explotació va repercutir directament en el rebut i va generar un encès debat en què es van enfrontar els diferents partits sobre l'obligació o no que els usuaris haguessin de pagar més cara l'aigua tractada. Al final es va apujar el rebut, però el municipi de Blanes va allargar durant anys el retard en fer efectiu l'increment del rebut a l'Agència Catalana de l'Aigua. L'aigua que genera la dessalinitzadora s'aporta a les tres plantes potabilitzadores que subministren aigua a la Costa Brava sud i l'Alt Maresme.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.