| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 3 de maig de 2024


diumenge, 6 de juliol de 2008
>

El centre Hospitals de Sang de Batea obre el cicle de la memòria de la Batalla de l'Ebre

El municipi va inaugura ahir el centre d'interpretació de la Terra Alta, que mostra l'atenció mèdica durant la batalla

E. VALCÁRCEL. Batea
Un centenar de persones van acudir ahir a la tarda a Batea per assistir a la inauguració del centre d'interpretació sobre l'atenció mèdica i hospitalària als combatents de la Batalla de l'Ebre, que va coincidir amb el 70è aniversari d'aquest conflicte bèl·lic. Sota el nom d'Hospitals de Sang, el nou centre mostra i explica l'estructura i l'evolució que va experimentar la medicina durant la batalla i també s'hi expliquen les similituds i diferències que en matèria sanitària tenien els dos bàndols enfrontats. Un dels fets més destacats de la inauguració va ser la presència d'un testimoni que va participar activament en la Batalla de l'Ebre com a cirurgià en cap, el doctor Moisés Broggi, que amb les seves explicacions va ajudar a detallar l'oferta expositiva del centre.


+ La inauguració va comptar amb la presència de Broggi, que va participar en la Batalla de l'Ebre com a cirurgià en cap. Foto: E.V.

L'assistència als ferits, els sistemes de transports, les medicines i les ferides més habituals que es van produir en la Batalla de l'Ebre són alguns dels elements que es mostren a l'Hospitals de Sang de Batea, el nou centre d'interpretació sobre aquest conflicte bèl·lic. El secretari de Relacions Institucionals i Participació Ciutadana de la Generalitat, Josep Vendrell, i l'alcalde del municipi, Joaquim Paladella, van ser els encarregats ahir d'inaugurar aquest nou centre en un acte en què van assistir un centenar de persones curioses que volien ser els primers a conèixer l'oferta expositiva que recupera la història de l'atenció mèdica durant la guerra civil.

Hospitals de Sang de Batea ha comptat amb un pressupost de 265.000 euros (104.000 euros per al condicionament de l'espai i 161.000 per a la museografia) finançats per la Generalitat a través del Consorci Memorial Batalla de l'Ebre (Combebe). A banda de mostrar com s'estructurava l'assistència als ferits i explicar la xarxa sanitària que es va crear al voltant del conflicte, el centre de Batea també té com a objectiu divulgar les innovacions principals que la Batalla de l'Ebre va aportar a la medicina de guerra. «Normalment en els conflictes es produeixen els grans salts tecnològics, que solen ser per material de guerra, però en aquest cas va ser la medicina la que va evolucionar.»

D'altra banda, Paladella va destacar que el centre inaugurat ahir «ha de tenir una projecció comarcal, ja que properament a cada un dels pobles de la comarca es mostrarà un aspecte diferent d'aquesta guerra». En aquest sentit, l'alcalde del municipi va recordar que el nou centre de Batea i la resta d'espais semblants que s'inauguraran properament en diferents poblacions de la comarca de la Terra Alta, seran una atractiu més per al turisme.



SETANTÈ ANIVERSARI

La inauguració del centre d'Hospitals de Sang de Batea va coincidir ahir amb el 70è aniversari de la Batalla de l'Ebre. Dins d'aquesta commemoració també està prevista la propera inauguració de tres centres d'interpretació més: 115 Dies serà el nou centre de Corbera d'Ebre, que farà referència a la durada dels combats que van convertir l'Ebre en la batalla decisiva de la guerra; Soldats a Trinxera serà el de Vilalba dels Arcs, i La Participació Internacional es podrà veure a la Fatarella. Actualment, el Consorci Memorial Batalla de l'Ebre compta amb el centre d'interpretació Les Veus del Front, de Pinell de Brai, que el treballa el paper que va jugar la premsa i la propaganda durant aquest episodi de la Guerra Civil, i va ser inaugurat fa tres anys.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Els testimonis

>Hospitals de Sang s'integra en la ruta de la Batalla de l'Ebre

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.