| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 20 d'abril de 2024


dimarts, 1 de juliol de 2008
>

L'anarquisme tarragoní, més a prop

El llibre «L'anarquisme a Tarragona (1917-1924)», d'Ignacio C. Soriano, recull l'activitat editora que va dur a terme a la ciutat la parella formada per Formós Plaja i Carme Paredes

MARIA J. RAMOS.
L'historiador Ignacio C. Soriano Jiménez va triar la família d'impressors anarquista formada per Formós Plaja i Carme Paredes com a eix de la seva tesi, amb què es va doctorar a la Universitat de Salamanca l'any 2002. Ara, d'aquell treball es publica el llibre L'anarquisme a Tarragona (1917-1924) Formós Plaja i Carme Paredes, que se centra en l'etapa tarragonina d'aquesta parella. A la seva impremta, de l'actual Baixada del Toro, editaven periòdics i fullets que distribuïen arreu de l'Estat amb la voluntat de desvetllar les ments i les consciències dels drets i deures dels homes i dones de les classes populars.



+ El llibre d'Ignacio C. Soriano i un dels opuscles editats per Plaja i Paredes. Foto: EL PUNT
El Cercle d'Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver arriba al número 15 de la seva col·lecció, amb l'edició del llibre L'anarquisme a Tarragona (1917-1924). Formós Plaja i Carme Paredes, un volum que serveix per difondre una part de la història de la ciutat encara poc divulgada. El llibre incideix en l'aparició de l'anarquisme a Tarragona, no només el relacionat amb l'acció sindical de la CNT, sinó des de l'àmbit cultural, amb la creació de grups de teatre, corals, biblioteques... i a través de l'acció de personatges anònims que s'ocupen de tirar endavant totes aquestes iniciatives fins al punt que acaben formant un teixit social impregnat de l'ideal llibertari. La parella d'impressors anarquistes exemplifiquen aquest treball anònim.



A LA BAIXADA DEL TORO


Formós Plaja havia nascut a Palamós el 1889. El 1911, ja a Tarragona, coneix Carme Paredes, qui també assumeix l'ideal llibertari. Formós Plaja milita a la CNT entre els anys 1916 i 1923. A la ciutat neixen les seves dues filles, Acràcia i Camèlia, i el seu fill, Germinal. I a Tarragona la parella desenvolupa una gran activitat anarquista: entre els anys 1918 i 1923 editen diferents periòdics com Acracia, Fructidor i Los Galeotes, a més dels fullets que els acompanyaven, unes publicacions que es distribueixen arreu de l'Estat.

Formós Plaja i Carme Paredes van crear la impremta Gutenberg al número 14 de la rambla Castelar, l'actual Baixada del Toro. Allí, i per encàrrec de la Federació Anarquista de Barcelona, editen mig milió d'opuscles, clàssics de l'anarquisme internacional, amb títols com Contestación a una creyente,, de Sebastien Faure, Entre Campesinos i En tiempo de elecciones, d'E. Malatesta, o La política de la Internacional, de M. Bakunin, entre d'altres, que es van distribuir a tot l'àmbit geogràfic de llengua castellana. El 1924, les persecucions obliguen la parella a marxar a Barcelona. Allí crearan una altra impremta en què editen Vértice.

El 1939 comença l'exili, primer a França i després a Mèxic, on Carme Paredes va morir. Formós Plaja retorna i mor el 1982 a Palafrugell.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>La presentació, dijous

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.