| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


dilluns, 23 de juny de 2008
>

L'uniforme escolar, a debat

La Generalitat Valenciana implanta indumentària específica en onze col·legis públics en una prova pilot que genera controvèrsia

E. ORTS. València

+ L'ús de l'uniforme no estava contemplat fins ara en els centres públics valencians. Foto: QUIM PUIG

La majoria dels alumnes d'onze centres públics de primària del País Valencià portaran uniforme a partir del pròxim curs en una iniciativa promoguda per la conselleria d'Educació a la qual han fet costat els consells escolars dels col·legis en qüestió. Fins ara, l'equipatge només era un element propi d'alguns centres privats i concertats, però aquest programa pilot obri la via a la generalització en tot el sistema escolar, almenys en les primeres etapes.

La mesura ha despertat controvèrsia al País Valencià, especialment entre les associacions de pares (APES) i els sindicats de l'ensenyament, que mantenen un larvat conflicte amb la Generalitat. Tots ells han mostrat rebuig a la implantació de l'uniforme, contemplada en el decret aprovat fa poc sobre convivència als centres docents no universitaris.

Per a Rosa Giménez, presidenta de la Confederació Gonzalo Anaya d'APES, la decisió representa «una mesura d'adoctrinament amb la qual es traça un pensament lineal i únic que no respecta la individualitat».

Giménez considera que els uniformes són «contraproduents» perquè poden fomentar els prejudicis sobre la manera de vestir. «Cal acceptar els altres pel que són, no per com vesteixen», insisteix.

Al col·legi Sant Vicent Ferrer de Llíria, un dels que ha participat en la prova pilot, el consell escolar va decidir implantar l'uniforme amb el vot favorable d'un 65 per cent dels seus membres. Lourdes, la directora del centre, explica que aquells que es decantaren pel sí, van exposar sobretot «raons pràctiques». «Per als pares resulta molt còmode que els seus fills usen l'uniforme», apunta.

Aquest és precisament un dels arguments centrals que sosté la conselleria en la defensa de la mesura. «Les famílies s'estalviaran diners i s'evitaran problemes i conflictes relacionats amb l'ús de marques. D'altra banda, s'afavoreix la integració perquè s'eliminen les diferències i es projecta una imatge de prestigi de l'escola pública», s'assenyala des d'aquest departament.

El conseller del ram, Alejandro Font de Mora, va anar més enllà en l'exposició de raons a favor dels uniformes en unes declaracions fetes fa poc: «Els pares no hauran de decidir cada matí quina roba posen als fills. A més, hi ha motius de seguretat que cal tenir en compte, perquè quan hi ha un xiquet amb uniforme fora del seu àmbit, es detecta perfectament.»

Enfront del pragmatisme d'aquests arguments, els crítics contraposen raons sociològiques. Albert Sansano, del Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià, opina que l'uniforme condueix a l'«estandardització». «Potser en l'Àfrica i en l'Amèrica Llatina representa una eina d'igualació, que compensa les abismals diferències socials, però en un espai com l'europeu, on la diversitat i la creativitat són fonamentals, resulta difícil d'entendre la seua implantació», sosté el sindicalista.

Sansano critica, a més, que la mesura de la conselleria ha sigut «imposada» sense un diàleg previ amb la comunitat escolar.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Obligatorietat i sexisme

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.