| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 29 d'abril de 2024


dissabte, 21 de juny de 2008
>

La platja Llarga, història natural de la ciutat

Cal replantejar el projecte actual de passeig marítim i apostar per una proposta que protegeixi l'ecosistema costaner com exigeix la normativa europea, restauri els valors naturals de l'espai i n'ordeni els usos

opinió
Eurodiputat d'ICV i secretari d'organització d'ICV a Tarragona


RAÜL ROMEVA I JORDI SOLÉ..

+ Una imatge de la platja Llarga, amb els boscos mediterranis al fons. Foto: MARTA MARTÍNEZ

La major part de la costa catalana ha sofert en els últims anys una transformació desmesurada que fa que aquells espais que s'han deslliurat d'aquesta desplanificació tinguin avui un especial valor afegit. El cas de la platja Llarga de Tarragona, el Bosc de la Marquesa o la desembocadura del riu Gaià, en són els exemples més propers.

Fa uns mesos hem conegut que la Costa Brava rebrà del Ministeri de Medi Ambient 2 milions d'euros per restaurar una zona litoral a l'Estartit. Aquesta platja havia estat condicionada per a una primera fase d'un passeig marítim inacabat que es va construir els anys setanta. Ens congratulem d'aquesta aposta del ministeri per tornar al seu estat natural aquesta zona costanera, però demanem també una actuació similar per al cas de la platja Llarga, que de moment les previsions d'aquest mateix ministeri van, paradoxalment, just en el sentit contrari.

Menys cost, més acceptació És obvi, doncs, que cal replantejar el projecte actual de passeig marítim de la platja Llarga. La solució passa per una nova proposta que protegeixi l'ecosistema costaner com exigeix la normativa europea ambiental, restauri els valors naturals de l'espai, avui molt degradats, i n'ordeni els usos. Aquesta proposta menys polèmica, amb menys cost i amb més acceptació social és la que reclama la ciutadania compromesa que durant tots aquests mesos de campanya s'ha mobilitzat incansablement per a la salvaguarda d'aquest espai.

La ciutat, enmig d'una costa desfigurada, cal que aprofiti aquesta oportunitat per generar, amb la part de costa ben conservada que li queda, elements que permetin enriquir l'etiqueta de la ciutat. Cal, doncs, en aquesta línia estratègica des del punt de vista turístic, econòmic i de respecte al medi ambient, un consens polític de tots els colors per aconseguir sumar els valors paisatgístics de l'espai en qüestió al llegat històric que conserva la ciutat.

Oportunitats turístiques En aquesta línia s'expressava fa uns mesos un estudi de la URV, que reconeixia que al costat del turisme de sol i platja, les àrees d'interès natural ofereixen altres oportunitats de caire turístic.

Municipis amb el litoral o part d'aquest ben conservat, com ara Torredembarra, el delta de l'Ebre, el Prat i la platja de l'Estartit, com dèiem anteriorment, espais tots amb figures de protecció en marxa o projectes de restauració, han après a explotar aquest recurs amb encert. La platja Llarga i els boscos mediterranis del seu entorn formen part de la història natural de la ciutat que també cal conservar com la resta de patrimoni històric.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.