| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 27 d'abril de 2024


divendres, 20 de juny de 2008
>

Els punts negres de la solidaritat

Les ONG denuncien que l'administració infla els ajuts oficials al desenvolupament

M.ALTIMIRA. Barcelona
L'ús de fórmules per «incrementar virtualment» la partida destinada als ajuts oficials al desenvolupament i la falta de transparència d'alguns projectes i d'harmonització de criteris per comptabilitzar aquest tipus de partides. Aquests són, segons un informe de la Federació Catalana d'ONG per al Desenvolupament, els punts negres de la solidaritat de l'administració catalana. El treball també assegura que, en termes d'ajut oficial per càpita, els catalans estem per sota de la mitjana estatal.

«El 20% de l'ajut oficial al desenvolupament de 2005 responia al valor econòmic de les places universitàries a les quals van accedir estrangers procedents de països pobres», va assegurar Francesc Mateu, membre de la junta directiva de la Federació Catalana d'ONG per al Desenvolupament (FCONGD), sense dissimular la indignació. Aquest és un exemple de les fórmules que, segons l'informe sobre l'ajut oficial al desenvolupament 2003-2005 presentat ahir per la federació, utilitza l'administració amb l'objectiu d'inflar la partida oficial destinada a la cooperació, que l'any 2006 va ser del 0,23% del pressupost del Govern. Una xifra que queda ben lluny del 0,58% a què es va comprometre a arribar la Generalitat l'any passat després de reconèixer que el 0,7% resultava inabastable.

Els crèdits retornables, indica Mateu, tampoc haurien de ser comptabilitzats en aquest apartat. El nou pla de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) destinarà 14.360.000 euros a aquest nou instrument financer, una partida que generarà deute extern i suposarà un 21% de l'ajuda oficial al desenvolupament de la Generalitat de Catalunya.

«El que no pot ser és que la quantitat dels ajuts oficials al desenvolupament vagi en detriment de la qualitat», va declarar Mateu, que, en consonància amb el treball, considera que falta coherència i coordinació entre els departaments que fan cooperació (des d'on es destina el 20% de la partida total, ja que l'ACCD gestiona el 80% del valor total dels ajuts).

Mateu també va assenyalar la necessitat de dotar de més transparència els projectes realitzats a través dels ajuts directes (aquells que no han de passar per un concurs per a ser adjudicats) i d'harmonitzar els paràmetres utilitzats per les diferents administracions per comptabilitzar aquests ajuts. «N'hi ha que divideixen la inversió per zones geogràfiques, d'altres ho fan per eixos temàtics o tipus de projecte. Sense criteris compartits és molt difícil que el trencaclosques pugui encaixar», va explicar aquest membre de la junta del FCONGD.

Malgrat que Catalunya és el lloc de l'Estat espanyol que destina més diners als ajuts oficials al desenvolupament, en termes relatius es troba a la cua i mentre que cada català paga 7,98 euros l'any per aquest concepte, els navarresos en donen 28, els habitants de Castella i la Manxa 18 i els balears uns 14.

Aquest diari va intentar ahir sense èxit conèixer la versió de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.



FRANCESC MATEU
membre de la junta directiva de la federació catalana d'ong per al desenvolupament
«No pot ser que la quantitat dels ajuts oficials que es destinen al desenvolupament vagi en detriment de la seva qualitat»


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.