| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


diumenge, 15 de juny de 2008
>

Donaire convida a reflexionar sobre com gestionar el turisme cultural

«El turisme cultural rebel·la la nostra identitat», sosté amb relació al nou llibre

EDUARD BATLLE. Girona
El turisme mundial està canviant molt en aquest nous temps i les societats avançades cada vegada viatgen més sense les pautes que s'establien fins fa poc. A causa d'aquests processos tan canviats, el geògraf, professor de la UdG i polític del PSC José Antonio Donaire publica un assaig sobre el turisme cultural i la reflexió que suposa la seva gestió més enllà dels professionals i els manuals. Donaire raona que el turista cultural despulla la identitat dels indrets que visita i «se n'endú l'ànima».



Donaire ha volgut aportar visions pausades de reflexió en el turisme de l'era dels vols barats, la socialització dels viatges, el turista global, les ofertes intemporals i un context amb pautes no gaire definides. A Turisme cultural. Entre l'experiència i el ritual planteja què significa el turisme cultural i les noves conseqüències que suposa, tant per al viatjant com per a la zona acollidora. I parlant del llibre, l'autor raona que el turisme actual «ja no és un element estanc. Una de les característiques del turisme contemporani és que les fronteres entre turisme i no turisme s'han difuminat. Ara es pot treballar i fer turisme, en unes jornades, es pot fer esport i turisme, es pot comprar i fer turisme», comenta Donaire, amb la intenció que el lector de l'assaig no sigui només el gestor específic del turisme cultural.

L'autor exposa que un turista cultural, «per definició», el primer que genera al receptor és «l'obligació a reflexionar què vol dir cultura i què vol dir identitat. I és un exercici sobre què som, perquè un turista cultural despulla la nostra història i desenvolupa molt el muscle de la identitat», expressa.

Amb relació a Catalunya, Donaire pondera que els nous temps turístics, lluny del sol i la platja, generen uns interrogants sobre definicions identitàries, més enllà dels processos homogenis, «ja que ens hem passat 40 anys amb un model que ha passat de puntetes sobre el concepte identitari». Per això sosté que, en el nou escenari, el turisme és un «think thank sobre què és Catalunya. I aquest és un element apassionant amb totes les contradiccions».





José Antonio Donaire
Nascut a Salamanca i resident a Sant Feliu de Guíxols, geògraf, professor de turisme (UdG), diputat del PSC al Parlament, blocaire i i referent de comunicació 2.0




«Turisme cultural. Entre l'experiència i el ritual»
Editorial: Vitel·la
Idioma: Català
Preu: 18 euros
Col·lecció: Turisme Cultural-Cultural Tourism
Volum I


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.