| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


dijous, 5 de juny de 2008
>

Recuperen els tons originals del retaule de Sant Pere de la prioral de Reus

El conjunt escultòric data de 1953 i va culminar la restauració interior del temple que va dirigir Cèsar Martinell

NATÀLIA BORBONÈS. Reus
El grup escultòric que des de l'any 1953 presideix l'altar major de l'església prioral de Sant Pere de Reus és objecte des de fa dos mesos d'una neteja profunda, que ha posat al descobert el policromat original de les talles. La finalitat de la intervenció és que el 28 de juny, vigília de Sant Pere, festa major de la ciutat, el conjunt destaqui per mèrits propis durant l'ofici de completes, moment en què tots els ulls acostumen a estar més pendents de la base de la talla de sant Pere i no de la mateixa escultura. I és que als peus de la imatge hi ha l'armari que guarda sota clau el bust reliquiari de plata del patró de la ciutat, que té més valor artístic i històric que el conjunt de l'altar que es restaura ara, i que només veu la llum pública els dies 28 i 29 de juny.


 Foto: JUDIT FERNÁNDEZ

+ Imatges del procés de restauració del retaule, que va començar el 14 d'abril passat. Foto: JUDIT FERNÁNDEZ

L'escultor Jordi Amenós i el pintor i decorador Françoise Tomàs són els responsables de la «neteja exhaustiva», com defineix el segon el treball que des del 14 d'abril els té penjats a la bastida que s'ha col·locat a la capella central del temple. La tasca que els ha ocupat ha permès recuperar el policromat original de les talles de fusta, que és ric i suau, sense estridències. Tomàs comenta que els tons marfils i el pa d'or, les tonalitats que predominen al retaule, estaven molt gastats i coberts per la pàtina que hi han deixat els 55 anys que han transcorregut des que va ser creat. El treball dels dos artistes ha estat escrupolós amb les creacions originals, les quals han cobert amb un «vernís impecable que permetrà que aquesta restauració duri molts anys». Van ser els mateixos Amenós i Tomàs els qui van proposar al prior Creu Sáiz la neteja de les escultures, una proposta que va ser acceptada immediatament.

El conjunt escultòric està presidit per una talla de fusta policromada que representa sant Pere assegut a la càtedra i envoltat pels quatre doctors de l'Església: Sant Gregori Magne, sant Ambrosi, sant Agustí i sant Jeroni. Sobre les cinc imatges, que fan dos metres d'alçada, hi ha un petit retaule que representa l'Esperit Sant envoltat d'àngels. L'atapeït conjunt va ser creat als tallers barcelonins de Claudi Rius, un escultor que va adquirir un gran prestigi després de la Guerra Civil pels seus treballs d'imatgeria religiosa, en especial per la creació de passos per a les setmanes santes de diverses ciutats catalanes (Tarragona i Tortosa, sense anar gaire lluny) i de l'Estat espanyol.

El conjunt, que va costar 93.000 pessetes de l'època, es va col·locar i beneir amb tota la pompa i circumstància el 29 de juny de 1953 en un acte que va presidir l'arquebisbe i cardenal Arriba y Castro i va ser la culminació de la restauració de l'interior de la prioral, que havia començat l'any 1941 sota la direcció de l'arquitecte Cèsar Martinell. El temple, que feia dècades que patia un estat de degradació a la qual s'havien sumat els desperfectes ocasionats durant la Guerra Civil, en què havia funcionat com a mercat dels pagesos, va refer el seu interior amb les actuacions de Martinell, entre les quals van destacar les reconstruccions de la capella del Santíssim i del presbiteri. Al presbiteri és on hi havia hagut l'impressionant retaule renaixentista del XVI, part del qual (el que es va poder salvar dels estralls de la guerra) es conserva i s'exhibeix al Museu d'Art i Història de Reus i en diversos llocs de la mateixa església. Al presbiteri, l'arquitecte vallenc va retornar a la seva fesomia original gòtica les capelles laterals i hi va bastir un baldaquí de pedra, al darrere del qual hi va emplaçar el conjunt escultòric de Rius. I als peus del conjunt, l'armari que guarda el bust reliquiari del patró de la ciutat, que abans de la guerra es conservava en la fornícula d'una de les columnes laterals del presbiteri. El bust només surt de l'armari els dies 28 i 29 de juny.

La redescoberta del policromat original del retaule dedicat a sant Pere és un altre pas de la recuperació del temple gòtic. Fa quatre anys va acabar el procés de restauració arquitectònica de la prioral reusenca, que havia durat quinze anys i que va fer ressaltar la bellesa de la nau gòtica, de les voltes de creueria i dels vitralls.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.