| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 15 de maig de 2024


dimecres, 4 de juny de 2008
>

El president del grup assessor de l'ACA diu que la solució és l'aigua depurada

El catedràtic Rafael Mujeriego creu que els transvasaments no són la sortida actual perquè són controvertits

XAVIER MIRÓ. Barcelona
Ni transvasaments ni dessalinitzadores. La solució de futur per a Catalunya és la reutilització de l'aigua residual depurada. És la més barata i la més sostenible. Tècnicament ja funciona a Califòrnia i a Singapur, i Catalunya podria ser el tercer exemple mundial en gestió sostenible de l'aigua. «És una revolució emocional però és el futur», afirmava abans-d'ahir a l'Ateneu Barcelonès en una conferència Rafael Mujeriego, catedràtic d'enginyeria ambiental de la UPC, doctor per la Universitat de Berkeley i president del Consell per a l'Ús Sostenible de l'Aigua (CUSA), l'òrgan que assessora l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).


+ Rafael Mujeriego durant la seva intervenció a l'Ateneu Barcelonès. Foto: QUIM PUIG.

La regeneració de l'aigua residual depurada és la solució de futur per a Catalunya, segons Mujeriego. Des del desconeixement, genera recel entre ciutadans i polítics però ningú es fa enrere quan ho prova. Segons aquest expert mundial en regeneració d'aigua, Catalunya té els mateixos problemes que Califòrnia. Aquest estat nord-americà té un gran transvasament des del nord però ja ha hagut de reduir-lo dos cops per salvaguardar l'ecosistema del riu Sacramento. Califòrnia ja reutilitza per abastar la població 90 hectòmetres cúbics anuals d'aigua depurada. Ho ha aconseguit en molt pocs anys i l'alcalde de Los Angeles ja ha començat a defensar públicament que aquest és el futur. Singapur també hi ha apostat perquè depèn hidrològicament de la veïna Malàisia. Per Mujeriego, la regeneració d'aigua depurada no té cap problema tècnic ni de salubritat. Només requereix un canvi emocional dels ciutadans i l'aposta política.

A més, a Catalunya ja hi ha una experiència que funciona, que té prestigi internacional però que és molt poc coneguda al país. Els 27 municipis del Consorci de la Costa Brava ja regeneren el 20% de l'aigua que depuren. Catalunya pot ser autosuficient si fa una aposta per aquesta tecnologia, segons Mujeriego. La depuradora del Besòs tracta 160 hm³ anuals i la del Prat, 100. En pot arribar a regenerar 210 i la regió metropolitana de Barcelona en consumeix 500 cada any.

La regeneració de l'aigua depurada no pot ser l'única solució però és un complement de futur a l'aigua dels embassaments i a les dessalinitzadores. Mujeriego admet que la interconnexió de conques és «tècnicament desitjable» però considera que les solucions controvertides i polèmiques s'haurien de deixar com a darrera opció. Aquest especialista considera que apostar per solucions no convencionals com la regeneració d'aigua depurada demostraria davant l'opinió pública un esforç de Catalunya per no dependre de l'aigua de conques externes. El catedràtic de la UPC creu que el transvasament del Roine serà tan o més polèmic al sud de França com el de l'Ebre ho és al sud de Catalunya o a Aragó. Mujeriego també recorda que la concessió de l'Estat francès a l'empresa explotadora del transvasament, BRL, finalitza el 2031 i preveu la possibilitat d'una ampliació fins al 2056 com a màxim. El president del consell d'experts que assessora l'ACA avisa que l'aigua cada cop serà més cara perquè la UE exigirà progressivament més salubritat i eficiència.



RAFAEL MUJERIEGO
PRESIDENT DEL CONSELL PER A L'ÚS SOSTENIBLE DE L'AIGUA
«El medi té uns drets nats. És membre de ple dret del nostre club amb la directiva europea»

«L'aigua s'encarirà més que l'IPC perquè cada cop s'és més exigent en salubritat i gestió»

«Reutilitzar l'aigua depurada és una revolució emocional però és el futur»

«La interconnexió és tècnicament desitjable però les solucions controvertides cal deixar-les com a darrera opció»


 NOTÍCIES RELACIONADES

>JARC reclama indemnitzacions per als pagesos de l'Ebre afectats per la riuada

>La PDE es resisteix a desactivar la mobilització i ara desconfia de l'Estat

>Reclamen compensacions per la riuada a l'Ebre

>Les dutxes de les platges de Barcelona tindran aigua

>L'ACA adjudicarà d'aquí a uns dies el projecte de la dessalinitzadora de Cunit

>El govern suspèn els vaixells de Tarragona i permet omplir piscines i regar jardins

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.