| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


dimarts, 3 de juny de 2008
>

El govern suavitza avui les restriccions

L'Estat derogarà divendres el reial decret que permet fer la canonada i s'ofereix a treballar per un gran pacte de l'aigua

EMMA ANSOLA. Barcelona
El consell de govern revisarà avui el decret de sequera i suavitzarà algunes de les restriccions a què fins ara obligava la situació d'excepcionalitat dos en què es troben les conques que abasteixen la regió metropolitana de Barcelona. Les últimes pluges han deixat unes reserves de 322 hectòmetres cúbics als embassaments del sistema Ter–Llobregat i se situen en un 52,6% de capacitat. Per separat, però, els pantans del Ter, Sau i Susqueda, estan a un 47% mentre que els del Llobregat superen el 60%. A més a més, el pantà de Boadella, a la conca de la Muga, no podrà sortir d'excepcionalitat ja que emmagatzema 18,30 hectòmetres cúbics dels 19 que necessitaria. El govern de l'Estat ja ha anunciat que derogarà divendres el decret per portar aigua de l'Ebre.


+ El campanar del pantà de Sau ja és a punt de desaparèixer. Foto: ROBIN TOWNSEND EFE

Les pluges permeten suavitzar les restriccions si bé no es podrà desactivar el decret de la sequera aprovat per la Generalitat fa un any, ja que encara queden pantans que no han assolit les reserves d'aigua necessàries per sortir del nivell d'excepcionalitat, com és el cas de la Muga. La conca del Ter també es podria mantenir en excepcionalitat atès que, tal com recull el decret, «si es produeix un desequilibri percentual superior al 5% entre els volums embassats a la conca del Ter i la del Llobregat es podrien aplicar mesures de gestió específiques en cada àmbit». Actualment els pantans del Llobregat estan a un 62,54%, mentre que els del Ter només arriben a un 42,39%, segons les dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Tot i així, i arran de l'última modificació del decret, el govern haurà de prendre una decisió tenint en compte altres factors que no siguin exclusivament les reserves d'aigua en els pantans. Una de les mesures que s'haurà d'estudiar és si es manté la portada d'aigua potable en vaixell, que ja està contractada fins a l'agost, mentre se suavitzen unes restriccions que podrien permetre omplir piscines i regar jardins. Aquesta coincidència ja va provocar fa dues setmanes que l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, es negues en rodó a cedir aigua dels aqüífers de Tarragona per aquests usos. A més, i amb la derogació, per part de l'Estat, divendres, del decret que permet portar aigua de l'Ebre cap a Barcelona tampoc es podria suplir l'aigua dels aqüífers per la del riu Ebre.

En vista d'aquesta situació i en l'horitzó que divendres es derogarà el decret estatal, el govern podria optar per desfer-se dels vaixells, una de les mesures més cares, motiu pel qual seria una de les primeres a caure, segons ja va avançar el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar. Tanmateix, si el govern rebutja els vaixells, haurà perdut els 53 milions d'euros que ha costat aquest servei.

Si s'opta per rebaixar el grau d'excepcionalitat en els pantans –tal com ahir reclamaven els partits que donen suport al govern d'Entesa (PSC-ERC i ICV-EUiA)– les restriccions quedarien subjectes únicament a una reducció d'un 15% en les dotacions de reg agrícola, i mesures d'estalvi en el reg, parcs aquàtics i altres instal·lacions lúdiques.



LA CANONADA, PENDENT
Sobre la taula continuen pendent les obres per connectar les xarxes del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), que abasteixen les comarques del sud, amb la d'Aigües Ter Llobregat (ATLl), que subministra aigua a la regió metropolitana. El PSC, soci majoritari del tripartit, considera que cal portar a terme aquesta obra per fer front a futures situacions d'emergència. ERC i ICV-EUiA la rebutgen. Al marge, però, quedaria la construcció de dues canonades des de la dessalinitzadora de Cunit per portar aigua de mar, i no pas de riu, cap a Tarragona i Barcelona, segons les necessitats. No es tractaria de l'anomenada interconnexió de xarxes, i tots tres partits donen suport a aquesta obra.

Mentrestant ahir la ministra de Medi Ambient, Elena Espinosa, donava ales al PSC i tornava a obrir l'execució de la canonada. La ministra s'oferia a treballar per un gran pacte estatal de l'aigua amb la participació de totes les comunitats autònomes, usuaris i principals forces polítiques que, com a primer pas, hauria de diagnosticar el dèficit estructural de cada conca, avaluar-ne les necessitats i quantificar l'oferta amb tots els recursos disponibles, com ara la dessalinització i la regeneració d'aigües de depuradora. Entre els recursos, Espinosa no va descartar l'execució de canonades per interconnectar conques, si bé va insistir que el transvasament de l'Ebre «està derogat» arran de la nova situació que ha deixat la pluja a Catalunya.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>El maig més plujós a Barcelona en disset anys

>Foment veu factible portar aigua del Roina

>Tortosa impugna l'acord del CAT sobre l'Ebre

>Reus tindrà un altre dipòsit per reduir els abocaments d'aigües pluvials als barrancs

>L'Observatori de l'Ebre ha registrat un rècord històric de pluja el mes de maig

>Tortosa rebutja qualsevol canonada per una esmena del PP i amb l'abstenció del PSC

>El govern suavitzarà les restriccions d'aigua

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.