Santi Santamaria va presentar ahir a Madrid el seu assaig La cocina al desnudo, amb el qual va guanyar el primer Premio de Hoy, que concedeix l'editorial Temas de Hoy. Envoltat de periodistes i televisions, Santamaria es va ratificar en les seves denúncies contra l'ús d'additius en l'alta cuina: «Tenen conseqüències indesitjables encara que no siguin tòxics.» I no es va estar d'assenyalar Ferran Adrià com el responsable de la penetració de la indústria química als restaurants: «Sento respecte per Adrià. És un col·lega i un gran professional, però m'allunyo enormement de la seva cuina i de la seva ètica. Fa causa amb les organitzacions que defensen la introducció d'aquests additius a la cuina. N'és el capdavanter i qui legitima aquests productes.» Al mateix temps, va demanar als periodistes que «investiguin» com es produeix aquesta penetració.
El cuiner de Can Fabes, de Sant Celoni, va reclamar l'obligació dels restauradors a dir als seus clients que menjaran plats fets amb productes com ara el glutamat monosòdic, la metilcel·lulosa o la lecitina de soja, i en quines quantitats: «Jo no dic a ningú que no usi aquests productes, dic que informi. Jo no dic que són tòxics, dic que tenen conseqüències indesitjables.» També va dir que coincidia plenament amb la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, en afirmar que «la cuina espanyola és extraordinària» i que els additius que s'utilitzen són «legals». «El que jo defenso és que es mengi bé i sa», va concloure.