| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 28 d'abril de 2024


dimarts, 20 de maig de 2008
>

La ministra diu que la canonada de l'Ebre no es farà si els pantans s'omplen prou

Ningú aclareix quin és el volum mínim necessari però l'ACA recorda que se surt de la sequera amb els pantans al 50%

XAVIER MIRÓ EFE. Barcelona
La ministra de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, va assegurar ahir que la canonada per transvasar a Barcelona aigua de l'Ebre no es farà si el nivell dels pantans arriba al «mínim necessari» per evitar les restriccions. Però aquest mínim necessari no s'aclareix des del ministeri ni des del Departament de Medi Ambient i, a més, el govern català ha modificat el decret de sequera de manera que els llindars de sortida de la situació d'excepcionalitat o directament de sequera els defineix a partir d'ara no el decret sinó el mateix executiu de la Generalitat. I és que els pantans ja han augmentat les reserves per sobre del dèficit amb què l'Estat justifica el transvasament en el seu reial decret. L'ACA deia ahir que se surt de la sequera amb els pantans al 50%.


+ La ministra Espinosa, en primer terme, ahir a Brussel·les. Foto: OLIVIER HOSLET EFE

Elena Espinosa afirmava ahir des de Brussel·les que si s'omplen «els embassaments el mínim necessari per proveir la població de l'àrea metropolitana de Barcelona, per descomptat l'obra no tindria raó de ser ni el reial decret llei d'excepcionalitat». L'augment de les reserves als pantans, però, no és suficient encara per aturar el projecte, segons reafirmava a continuació. Per la ministra, no es pot fer futurologia a partir de les previsions meteorològiques sobre la data en què hi haurà prou aigua ni sobre si n'hi haurà prou ni sobre l'estat de les obres en aquell moment. Que no es dóna avui la situació adient per aturar el projecte ho ratificava a la tarda el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar. Ni des del ministeri ni des del Departament de Medi Ambient de la Generalitat s'aclareix quin és aquest volum mínim necessari per fer marxa enrere en les obres. Per començar, la setmana passada el govern català modificava el decret de sequera que determinava els llindars de sortida automàtica d'excepcionalitat i situació de sequera. A partir d'ara serà el mateix govern qui determinarà en quina situació ens trobem comptant totes les mesures alternatives d'emergència.

A més, les pluges d'abril i maig són fins ara tan generoses que ja han entrat 70 hectòmetres cúbics en un mes als cinc embassaments del sistema Ter-Llobregat que abasta Barcelona. Es tracta d'un volum que supera de molt els 35 o 40 Hm³ que l'Estat considerava deficitaris al sistema i per garantir els quals va aprovar el reial decret estatal que autoritza la construcció de la canonada per connectar la xarxa del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) amb la de Ter-Llobregat.

Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç emmagatzemaven ahir al migdia 199,46 hectòmetres cúbics, el 37,3% de la seva capacitat. Segons els criteris del decret de sequera, s'ha superat el llindar de 165 Hm³ que permet sortir automàticament de la situació d'excepcionalitat II, que impedeix regar i omplir piscines amb aigua potable. Tot i la sortida tècnica, però, el govern manté l'excepcionalitat II després d'haver modificat el decret de sequera. Avui i durant el juny i el juliol serien necessaris 300 Hm³ per sortir de l'excepcionalitat I i, per tant, de la situació tècnica de sequera, tot i que a l'octubre només en caldrien 275 i al desembre, 255.

Encara que el govern català es reservi, doncs, la decisió sobre els llindars i la sortida de la situació de sequera, ahir el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (CAT), Manel Hernández, va recordar en declaracions a Catalunya Ràdio que per sortir de la situació de sequera cal que els embassaments del sistema Ter-Llobregat estiguin al 50% de la seva capacitat, i que per això faria falta que les reserves augmentessin més de 100 hectòmetres cúbics a Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç. Amb tot, Hernández deixava clar que el 50% de les reserves a les conques internes continua sent una «situació crítica». «El que som capaços d'emmagatzemar en un any és el que es gasta en un any. És un sistema atípic que cal reforçar des de fa molts anys amb noves infraestructures.»



 NOTÍCIES RELACIONADES

>70 Hm³ nous en un mes

>Carod es desmarca dels partits catalans i li dóna suport

>La construcció de la canonada afectarà més de 700 propietaris

>Molina: «Les solucions són millorables»

>El primer vaixell amb aigua no potable surt avui de Marsella

>A Barcelona, a la tardor

>Els partits catalans la volen

>L'Ajuntament de Figueres inspeccionarà a l'atzar comptadors d'aigua per veure si es malbarata

>Dos dipòsits nous a Sant Feliu de Guíxols

>Tots els partits reconeixen l'èxit de la manifestació

>La PDE «inundarà els jutjats» amb recursos i es manifestarà a Barcelona

>El CAT precisa que Salvadó va votar «sí»

>Salvadó diu que la pluja pot aturar el projecte

>Les rieres del Camp reviscolen

>Tarragona tornarà a enviar aigua

>75% a la conca de l'Ebre

>L'Estat diu que la canonada de l'Ebre no es farà si plou

>La ministra supedita la realització del transvasament de l'Ebre a les pluges

>La ministra supedita la realització del transvasament de l'Ebre a les pluges

>El transvasament de l'Ebre a Barcelona no es farà si s'omplen prou els pantans

>La ministra supedita el transvasament a la pluja

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.