| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 29 de març de 2024


dimarts, 13 de maig de 2008
>

Un model exportat de la costa oest americana




Segons el director de l'Observatori de Geografia Urbana de la Universitat Autònoma de Barcelona, Francesc Muñoz, l'urbanisme que s'ha fet a Catalunya i sobretot als pobles de la demarcació de Barcelona «s'ha importat de les sèries de Hollywood, on s'han ensenyat els barris residencials com a sinònim de qualitat de vida». És a dir, que els barris luxosos de Beverly Hills o les cases unifamiliars de classe mitjana han estat els miralls en què s'han fixat els barcelonins a l'hora de tenir la casa dels seus somnis. Per Muñoz, aquest model exportat de la costa californiana «és força enganyós». Primerament, perquè als Estats Units tenen molt més de territori que no pas a Catalunya. «Només ens hem fixat en dues coses: en el tipus de casa i en la utilització indiscriminada de l'automòbil i de l'autopista.» Pel professor, Catalunya no està organitzada com els Estats Units, si bé reconeix que les gasolineres «s'estan convertint en les botigues de referència quan falta alguna cosa a casa». Muñoz assegura que el model americà té altres aspectes que la societat catalana encara no ha incorporat, com ara la mobilitat laboral –als països anglosaxons és molt més accentuada– o el canvi de residència. «Un americà canviarà set o vuit vegades de casa durant la seva vida», apunta Muñoz. «A Catalunya, la majoria de persones neixen i moren al seu poble», assenyala.

El professor també fa una dura crítica dels pobles que han apostat per un model expansiu. «S'han venut el territori sense pensar que després la gent que hi vagi a viure demanarà serveis com ara escoles bressol o poliesportius». A més, segons apunta Muñoz, es dóna el cas que moltes de les persones que trien anar a viure a un poble més petit surten de Barcelona. «Arriben a un municipi més petit i es pensen que tot funcionarà com a la gran ciutat, i això no és possible», diu Muñoz.

Segons l'estudi hi ha dos tipus de famílies que marxen de Barcelona i de la primera corona metropolitana. «Els que trien millorar la qualitat de vida en un entorn més agradable i aquells a qui els preus de la gran ciutat els obliguen a sortir de Barcelona», manifesta Muñoz.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Els comerciants, contra la «mala imatge» dels vaixells d'aigua

>Ratificat l'acord dels regants per cedir aigua gratuïtament

>El sistema Ter-Llobregat ja té prou aigua per sortir del nivell l'excepcionalitat II

>El 80% dels pobles de Barcelona han ocupat els seus terrenys amb cases unifamiliars

>El govern reitera que la canonada per dur aigua de l'Ebre es farà tot i les pluges

>Rescaten a Begues un home que era arrossegat per una riera

>La llevantada fa perdre un 10% de sorra a les platges de Barcelona

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.