| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


dijous, 8 de maig de 2008
>

Un diputat parla en català a l'Assemblea francesa per primer cop en la història

El president de la cambra l'interromp, però Mach diu que el català és un dret

EL PUNT.
L'Assemblea francesa va viure ahir un moment històric, ja que s'hi va sentir parlar català. Va ser en un debat sobre llengües minoritàries, en el qual el diputat nord-català d'UMP Daniel Mach, que va ser interromput pel president de la cambra, va recordar que la llengua és un dret.

Per primera vegada en la història de l'Assemblea francesa s'hi va parlar català, segons informava ahir el diari electrònic Vilaweb. L'encarregat de fer-ho va ser el diputat d'UMP (el partit de Nicolas Sarkozy) i alcalde de Pollestres (Catalunya Nord), Daniel Mach, que va fer una aferrissada defensa del català. Durant un debat sobre llengües minoritàries, el primer que celebra l'assemblea, Mach va dir que el català no era pas una llengua regional, sinó un idioma parlat per deu milions de ciutadans, i ha recordat que era oficial tant a Andorra com a Catalunya. Així, va afirmar, en català, que la llengua era un dret. Aleshores, el president de la cambra l'ha interromput, i Daniel Mach ha repetit en francès la frase que acabava de pronunciar en català. Arran d'aquest fet històric, els grups parlamentaris de l'Assemblea francesa van coincidir a defensar la necessitat d'elaborar una llei que reconegui l'estatus oficial de les llengües minoritàries, com el català, l'occità, l'alsacià, el basc, el bretó i el cors. També es van mostrar partidaris que la nova legislació en promogui l'ús tant en l'àmbit públic com en el privat.

Durant el debat, el portaveu de la UMP, Marc Le Fur, va dir que recuperar les llengües minoritàries no era una qüestió identitària ni tampoc una cosa de vells, sinó que les cultures minoritàries eren ben vives, i que les llengües eren un element de modernitat. «Les regions amb més identitat són les que se'n surten millor en la globalització», va afegir-hi. Per la seva banda, la portaveu del PSF, Françoise Olivier-Coupeau, va proposar modificar l'article dos de la Constitució francesa, que estableix que el francès és la llengua de la República, per afegir-hi que també s'han de respectar les llengües minoritàries que formen part del patrimoni francès. El debat sobre les llengües minoritàries fa mesos que ocupa un primer pla a l'Estat francès. Diversos diaris, entre els quas hi ha L'Indépendant, hi dediquen planes des que en l'últim ple de l'Ajuntament de Perpinyà, el regidor d'ERC Enric Vilanova, a l'oposició, va intervenir en català i va manifestar la intenció d'usar només aquesta llengua en les seves intervencions.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.