| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 20 d'abril de 2024


dimarts, 6 de maig de 2008
>

Els tubs que vénen de Noruega

Arriben a Barcelona les canonades per dur aigua marina a la dessalinitzadora del Prat

ROSA M. BRAVO. Barcelona
Han arribat per mar per ser enterrats al llit marí. Ahir van desembarcar al port de Barcelona els 10 tubs de 500 metres que han de servir per captar aigua del mar per a la dessalinitzadora que s'està construint al Prat. Les canonades s'han fabricat a Noruega i han estat remolcades per un vaixell que les ha transportades fins a Barcelona en un viatge que ha durat 20 dies. Durant l'estiu s'enterraran les canonades al fons marí i es connectaran a una estació de bombament situada a la platja.


+ Els tubs, traslladats per un remolcador, ahir al matí al port de Barcelona. Foto: GABRIEL MASSANA

La imatge era curiosa: un vaixell amb un remolcador transportava deu tubs que pràcticament suraven sobre el mar, i que han fet un periple que ha durat 20 dies i que els ha dut des d'un fiord de la població noruega de Stathelle, passant pel mar del Nord, l'oceà Atlàntic i el mar Mediterrani. Els ha fabricat l'empresa Pipelife, l'única que segons el gerent d'Aigües Ter-Llobregat, Joan Compte, té capacitat per fabricar tubs de polietilè d'alta intensitat de 500 metres de llarg per 1,8 d'ample –de fet, hi ha vuit canonades de 500 metres i dues de 200–. Per arribar a aquesta longitud, els operaris, segons anaven fabricant els tubs, els deixaven flotant a l'aigua.

Un cop han arribat al port de Barcelona, es cavarà una rasa al fons marí entre el punt de captació de l'aigua i la platja del Prat, a l'alçada on estava situat el càmping Cala Gogó. Es tracta d'una distància de 2.200 metres, i l'aigua es captarà a 24 metres de profunditat, lluny de la desembocadura del Llobregat. «Això ens assegura una qualitat constant, ja que a aquesta profunditat l'aigua no es veurà afectada pels corrents ni els canvis de temperatura», segons Compte. Un cop feta la rasa, els tubs es col·locaran amb unes anelles de formigó, que actuaran de llast per evitar que flotin. Els treballs els realitzaran bussos especialitzats i un cop instal·lades les dues canonades es cobriran de sorra per deixar el fons marí en les condicions inicials. Per completar la instal·lació, es construiran dues torres de captació que es connectaran als tubs. Es tracta de dos cilindres d'11 metres d'alt i quatre d'ample que s'enfonsaran a la mateixa profunditat que els tubs, als quals s'empalmaran. Així es podrà extreure l'aigua marina fins a l'estació de bombament que s'instal·larà a la platja i, d'aquí, a la dessalinitzadora, on es depurarà amb un tractament d'osmosi inversa i es reminalitzarà posteriorment per fer-la apta per al consum humà. Compte va assegurar que es tractarà d'un aigua «fantàstica», amb més bon gust i olor que l'actual. La dessalinitzadora es posarà en marxa el maig del 2009.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>L'Estat i la Generalitat diuen que les obres de la canonada de l'Ebre són imminents

>Unió de Pagesos vol més subvenció per als regants

>La plataforma diu que han maquillat l'obra

>Proposen que l'aigua que ha de venir en vaixell des de Tarragona també surti de l'Ebre i no de pous

>El ministre d'Agricultura francès diu que no ha rebut cap proposta oficial pel Roine

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.