| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 4 de maig de 2024


dissabte, 3 de maig de 2008
>

La radioactivitat emesa per la fuita d'Ascó continua sent una incògnita un mes després que es fes pública

Greenpeace inclou el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) en la denúncia al fiscal

J.P. ACN. Tarragona
Avui fa just un mes que l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV) va comunicar al CSN la detecció de partícules radioactives a l'exterior de l'edifici de contenció del reactor número I del complex atòmic d'Ascó. Greenpeace, que va fer públic l'incident abans que l'autoritat nuclear espanyola el comuniqués a la població, exigeix al CSN més transparència i ha anunciat que demanarà al fiscal que, a més dels gestors de la central, investigui també l'actuació del CSN en aquest cas.


+ Dues inspectores del CSN durant les tasques de detecció de partícules fora de la central. Foto: J.F.

Els ecologistes acusen el CSN d'haver actuat amb «improvisació» i amb una «enorme manca de transparència», per la qual cosa li exigeixen explicacions «clares» sobre la fuita i la seva posterior gestió informativa. «El CSN coneixia els fets abans del 3 d'abril, per això volem veure les actes de l'inspector resident, per saber si aquest ho va comunicar a la seu del CSN a Madrid o va cometre alguna negligència», va explicar ahir Carlos Bravo. El portaveu antinuclear de Greenpeace va afegir que «tant la central com el CSN van intentar enganyar la gent i nosaltres considerem que això pot ser constitutiu d'un delicte».

En aquest sentit es va referir a declaracions com les que els responsables de la central van fer durant la comissió local d'informació reunida a Ascó el 9 d'abril: «No podem acceptar que diguessin que si poséssim totes les partícules radioactives en un entrepà i ens el mengéssim no seria perillós per a la salut!», es va exclamar Bravo. També va acusar el CSN «de no haver fet cas de la normativa» perquè «no va comunicar a la població un fet tan greu com és una fuita radioactiva a la qual es va exposar innecessàriament la població i el medi ambient», cosa que «és notificable per llei». A més, va afegir: «El d'Ascó ha estat un exemple clar del secretisme i l'obscurantisme del sector nuclear, tant pel que fa a la central com al CSN». Segons Carlos Bravo, «Ascó ha de marcar un punt d'inflexió» cap al tancament progressiu de les centrals nuclears i la seva substitució per fonts d'energia renovables.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Dubten de les proves radiològiques

>Greenpeace vol que el fiscal també investigui l'actuació del CSN en el cas de la fuita d'Ascó

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.