| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


divendres, 2 de maig de 2008
>

L'amor en temps de guerra




L'obra d'Angela Jackson acaba amb dos interessants apèndixs, un dels quals ofereix una llista dels soldats i civils que consten enterrats a les fosses comunes de la Torre de Fontaubella i els Guiamets (prop de 200 noms) i l'altre, una llista dels matrimonis de brigadistes internacionals amb noies del Priorat: dos a Cabacés, un a Falset, tres a Marçà, un a Poboleda i un a Ulldemolins. Una llista a què caldria afegir la història, que també explica Jackson al llibre, del brigadista austríac Rudolph Friernel i la mallorquina Margarida Ferrer, que es van conèixer a Falset. No es van casar al Priorat sinó que ho van fer anys després al camp d'extermini nazi d'Auschwitz, una història que ha recollit Erich Hackl a la novel·la La boda d'Auschwitz.

Un d'aquests matrimonis va ser, el 13 de novembre de 1938, el de Fernando Iaffa, mecànic dentista de Buenos Aires de 25 anys, i la veïna de 18 anys de Marçà M. Teresa Sancho. Després de la guerra, tots dos van refer la seva vida a l'Argentina, des d'on tornaven a Marçà amb els fills per passar-hi les vacances. Precisament un fill del matrimoni va ballar un tango dimecres en el transcurs de la presentació a Falset del llibre d'Angela Jackson, que va aixecar molta expectació atès el gran nombre de persones que s'hi van aplegar. La historiadora britànica és prou coneguda a la comarca per l'associació No Jubilem la Memòria i per la repercussió que fa quatre anys va tenir el seu llibre Més enllà del camp de batalla: testimoni, memòria i record d'una cova hospital en la Guerra Civil espanyola. El nou llibre el van presentar els escriptors Joan Cavallé i Òscar Palazón, aquest últim traductor, també, de l'obra al català. La presentació va incloure la inauguració de l'exposició Preludi a l'última batalla de la Guerra Civil espanyola: Les brigades internacionals al Priorat, 1938, formada per les imatges (algunes de les quals il·lustren l'obra de Jackson) que van fer els fotògrafs oficials de les Brigades Internacionals, com Harry Randall. L'exposició també mostra les fotos de Robert Capa de la darrera desfilada militar al Priorat dels brigadistes internacionals, el 16 d'octubre de 1938.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.