| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


dimarts, 29 d'abril de 2008
>

ERC no donarà suport a la fórmula estatal per executar el transvasament de l'Ebre

ICV-EUiA també podria abstenir-se si no es garanteix el caràcter públic, reversible i discontinu de la infraestructura

SERGI PICAZO. Barcelona
La crisi de la sequera continua amenaçant l'estabilitat del tripartit. El PSC, ERC i ICV-EUiA evidenciaran avui les seves diferències en la convalidació al Congrés del decret llei sobre les obres de prolongació del transvasament de l'Ebre. Esquerra, que en el si del tripartit hi ha donat suport, va anunciar que s'abstindrà, mentre que ICV-EUiA dubta encara entre l'abstenció i el vot a favor. Aquestes notícies són un altre gerro d'aigua freda per al PSC i contaminen les relacions entre els socis de govern. El portaveu del PSC, Miquel Iceta, ja va dir que no veu «del tot congruents» aquestes actituds, però les entén com una manera de «donar sortida a determinades tensions internes o territorials». Espera que aquests tipus de resolucions «no afectin la cohesió del govern».




El PSC no perd els nervis. En referència a l'abstenció d'ERC i als dubtes d'ICV-EUiA, el portaveu socialista Miquel Iceta va avisar als seus companys de viatge que cadascú «ha de valorar fins a quin punt pot ser entesa una posició que no és del tot congruent amb la que ha mantingut el govern de la Generalitat del qual formen part».

El PSC està convençut que el decret per portar aigua de l'Ebre a Barcelona, que a Catalunya té el suport dels consellers d'Esquerra en el govern, tirarà endavant tal com està redactat en aquests moments amb l'únic objectiu d'«assegurar l'aigua de boca» per a Barcelona en els propers mesos de sequera i abans que entrin en funcionament les dessalinitzadores.



L'ABSTENCIÓ D'ERC
El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, va assegurar ahir que s'abstindran en la votació per convalidar el decret del govern i, fins i tot, va arribar a assegurar que resulta «comprensible» que alguns càrrecs a les terres de l'Ebre es vulguin manifestar contra aquest «transvasament». Ridao va explicar l'abstenció, acordada per «unanimitat» en l'executiva, per tres motius. En primer lloc, ERC considera que l'Estat, i no la Generalitat, hauria de sufragar «íntegrament» aquesta obra, que podria costar entre 170 i 180 milions d'euros. Segons ERC, no pot ser que la disposició addicional tercera de l'Estatut, «que va néixer per corregir el dèficit històric de Catalunya en matèria d'inversions, serveixi per cobrir mesures d'emergència que hauria de preveure el fons de contingència». En segon lloc, ERC creu que el decret llei obre la porta a aplicar «una política transvasista a altres territoris de l'Estat». Finalment la formació republicana critica el paper de «comparsa» que es dóna al govern de José Montilla en l'execució de la prolongació del tram.

A més, Ridao veu «comprensible» que «càrrecs orgànics i institucionals» d'ERC arreu del territori «tinguin dubtes i desconfiïn» sobre el fet que la prolongació del transvasament «sigui excepcional», tal com ha promès el govern del qual la mateixa ERC forma part. Els dirigents a les terres de l'Ebre –que ahir van «acatar» la decisió d'ERC d'abstenir-se– no aniran a la marxa, segons Riado, «a títol personal», sinó com a «gent d'ERC», ja que «van a defensar el que han defensat tota la vida».



ELS DUBTES D'ICV-EUIA
Mentrestant, els dubtes continuen planant sobre la coalició ICV-EUiA. La portaveu ecosocialista, Dolors Camats, va explicar que el seu grup no té decidit el vot en el debat del decret llei sobre les obres, encara que confia tenir a última hora «les garanties per votar a favor». Les condicions sine qua non són que l'obra sigui «reversible» i «discontínua» i que la gestió sigui «pública» i «quedi en mans de la Generalitat». Aquestes demandes no estan escrites en el decret, però podrien acabar de pactar-se en les negociacions bilaterals Estat-Generalitat.

L'altra part de la coalició, EUiA, tampoc està gaire entusiasmada amb el projecte. El coordinador general, Jordi Miralles, és reticent i va dir que preferia moure's «en l'espai de l'abstenció».



MIQUEL ICETA
portaveu del psc
«Els dirigents d'ERC han de valorar fins a quin punt pot ser entesa una posició que no és del tot congruent amb la que ha

mantingut fins ara el govern de la Generalitat, del

qual formen part actualment»



JOAN RIDAO
portaveu d'ERC al Congrés
«És comprensible que càrrecs orgànics i institucionals d'ERC a les

terres de l'Ebre tinguin dubtes i desconfiïn que la prolongació del transvasament sigui excepcional, i que per això es manifestin»



DOLORS CAMATS
portaveu d'icv
«Si el decret parla del caràcter públic

i dóna la titularitat

a la Generalitat, hi votarem a favor.

El traçat del transvasament ha de ser reversible i discontinu. Si això no queda pactat, potser haurem d'abstenir-nos»



 NOTÍCIES RELACIONADES

>L'alcalde d'Ulldecona deixa ERC per la interconnexió amb Barcelona

>Una nova plataforma demana la dimissió de Montilla, Carod i Saura

>El govern d'Aragó només recorrerà contra el decret si acaba afectant l'Ebre

>Contra la sequera a contrarellotge

>Els ecologistes duran el pla de l'Ebre a Europa

>CiU planteja un transvasament del Roine de 300 hm³ anuals i 950 milions d'inversió

>El pla del tripartit per dur aigua a Barcelona no rep el suport d'ERC a Madrid

>El pla del tripartit per dur aigua a Barcelona no rep el suport d'ERC a Madrid

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.