| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 18 d'abril de 2024


dilluns, 28 d'abril de 2008
>

Un informe del Tribunal de Comptes alerta del descontrol a les universitats

El treball indica que es fan contractes d'investigació irregulars i es gasta més del pressupostat

MARCEL BARRERA. Barcelona
Les universitats gasten molt més del que tenen pressupostat, i moltes fundacions creades per les mateixes universitats pot ser que siguin il·legals. Aquestes són només dues de les conclusions d'un informe de fiscalització de les universitats públiques elaborat pel Tribunal de Comptes i al qual ha tingut accés el diari El Punt. El treball, que fa referència a l'any 2003, assenyala que en el conjunt de les 47 universitats públiques de l'Estat, el pressupost va augmentar un 27% respecte a l'inicialment previst. L'informe també indica que 30 universitats van aprovar el pressupost després de començar l'exercici, fet que «resta eficiència» a la gestió.


+ La biblioteca de la Universitat de Girona (UdG), en una imatge d'arxiu. Foto: EUDALD PICAS

Estirada d'orelles a les universitats. Segons el Tribunal de Comptes, els centres superiors tenen moltes mancances respecte a la gestió de recursos, i fins i tot en alguns aspectes podrien estar fora de la llei. Per exemple, respecte a la proliferació de fundacions creades per les universitats, l'informe assenyala que hi ha «ocasions en què els seus objectius no tenen relació amb els estrictament universitaris; la qual cosa pot ser que no sigui conforme al que preveu la LOU».

El treball, que data del gener d'aquest any, posa de relleu els dubtes que generen aquestes fundacions, i assenyala que la «falta de dades i registres actualitzats» permet deduir que hi ha entitats dependents de les universitats «no localitzades».

Respecte a l'àrea d'organització, l'informe indica que l'existència de múltiples òrgans col·legiats pot «incidir negativament» en el procés d'elaboració i presa de decisions, i assenyala com un obstacle per al bon funcionament de les universitats que en aquests òrgans hi hagi professors que han de prendre decisions que els afecten directament.



CONTRACTES IRREGULARS


Així mateix, el Tribunal de Comptes critica que els plans estratègics no siguin instruments prou estesos i és especialment punyent quan analitza la investigació que es fa a la universitat. «L'activitat investigadora en la majoria de les universitats públiques no té planificació o aquesta és deficient a causa fonamentalment de la seva dependència del finançament extern», assenyala el Tribunal de Comptes, que hi afegeix que durant l'elaboració del treball s'«han detectat contractes subscrits amb entitats i empreses catalogats com ara d'investigació que s'aparten del contingut científic, artístic i tècnic previst en l'article 83 de la LOU».



AUGMENT DE PERSONAL


Pel que fa al personal, l'informe també retreu l'augment en la despesa de personal, que entre el període 2001-2003 va experimentar un augment del 25%; quan el nombre d'alumnes s'ha reduït un 3%.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Contractació polèmica

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.