| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 10 de maig de 2024


diumenge, 27 d'abril de 2008
>

Alliberen els pescadors segrestats

El govern va confirmar que el «Playa de Bakio» navega cap a les Seychelles, però no va aclarir si s'havia pagat rescat als pirates

D.B..
La tripulació del vaixell tonyiner basc Playa de Bakio, segrestada diumenge passat per pirates en aigües de Somàlia, va ser alliberada ahir. La notícia va ser anunciada per la vicepresidenta i portaveu del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, en una roda de premsa en què es va limitar a manifestar l'alegria de l'executiu pel desenllaç feliç, però en cap moment va explicar com s'havia produït. Va esquivar totes les preguntes, és a dir, si hi havia hagut cap mena d'intervenció, si s'havia pagat un rescat. Pel to de la intervenció el més probable és que sí. L'únic detall important que va donar és que en les negociacions van intervenir els EUA i França i que els serveis d'espionatge espanyols hi continuen treballant, la qual cosa indica que el cas no està tancat.


+ El vaixell tonyiner Playa de Bakio en una foto d'arxiu. Foto: EFE

El Playa de Bakio navega cap a les illes Seychelles escortat per la fragata espanyola Méndez Núñez i està previst que arribin al port de la capital, Victoria, entre dimarts i dimecres els 26 membres de la tripulació –13 africans, 8 gallecs i 5 bascos– podrien ser repatriats a l'Estat espanyol via aèria.

La notícia de l'alliberament va ser comunicada per Fernández de la Vega, en una roda de premsa en què també eren presents la ministra de Defensa, Carme Chacón, i la titular de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, Elena Espinosa. Tot i que Fernández de la Vega, que va ser l'encarregada de dirigir-se a la premsa, va assegurar en reiterades ocasions que havia funcionat la diplomàcia, en la compareixença no hi havia el titular del Ministeri d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos. La intervenció de la vicepresidenta va ser molt limitada. Va expressar l'alegria pel desenllaç feliç, va parlar de la intervenció dels EUA i França, però en cap moment va dir com s'havia produït. D'aquest tema només va dir que els segrestadors havien abandonat el vaixell. Però no va explicar com ni què els havia dut a fer-ho després d'una setmana de captiveri. Tampoc no va dir si s'havia pagat cap rescat, només parlava de la diplomàcia. Això sí, va assegurar que els serveis d'espionatge hi continuen treballant, amb la qual cosa va deixar entendre que estan fent un seguiment dels pirates. També va dir que l'executiu havia treballat en tots els terrenys, paraules que es poden interpretar com que no només havia treballat el diplomàtic. Un dels mariners, en declaracions a TVE via telefònica, va dir que els pirates els havien dit que quan es pongués el sol podrien marxar. Va assegurar que desconeixia si havien pagat cap rescat per a ells.

L'ambigüitat de De la Vega sobre l'alliberament fa pensar que potser es va pagar el rescat, però no descartaria l'intent de detenció dels pirates, tal com van fer els francesos amb els segrestadors somalis d'un vaixell de luxe, fa poques setmanes.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Alliberen els pescadors segrestats

>Alliberen la tripulació del vaixell tonyiner basc segrestat en aigües de Somàlia

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.