| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 10 de maig de 2024


diumenge, 27 d'abril de 2008
>

El transvasament del Roine preveia portar 630 hm³ anuals i costava 2.530 milions

La proposta de CiU incloïa des d'aquesta connexió de màxims amb l'Ebre fins a l'aportació exclusiva a Catalunya

XAVIER MIRÓ. Barcelona
El transvasament del Roine a Catalunya és una peça estratègica en el plantejament de CiU sobre la gestió de l'aigua. Ha estat la condició innegociable que ha bloquejat un acord entre Artur Mas i el president Montilla en l'actual situació d'emergència. Ha forçat el compromís de Zapatero d'estudiar el tema durant el debat d'investidura del president espanyol. I va ser l'aposta de CiU durant el polèmic projecte de PHN del PP. Tot i l'oposició dels regants francesos i les autoritats regionals, CiU vol situar el Roine en el centre del debat polític, per la qual cosa la Fundació Catalunya Oberta, lligada a la federació, farà un acte demà amb el director de la companyia Suez-Lyonnaise des Eaux i expresident de la companyia BRL, Jean-Louis Blanc, per analitzar-ne la viabilitat.


L'estudi que va fer el govern de Pujol (CiU) per transvasar el riu Roine cap a Catalunya, com a complement del pla hidrològic estatal del PP, preveia fer la connexió amb el canal del Baix Roine-Llenguadoc que el grup empresarial BRL explota per concessió de l'Estat francès. L'empresa té una concessió de 73 m³ per segon des de la seva creació el 1955 però només n'utilitzava fins a 3,3 de mitjana amb puntes de 8,2 a l'estiu cap a l'any 1997. Dels 60 de sobrants, la firma estava disposada a cedir-ne 20 cap a l'Estat espanyol, un volum anual de 630 hm³. A tota la conca del Roine, des dels Alps fins al golf de Lleó només es consumia un 4% de l'aigua del riu, que podia aportar al seu delta prop de 54.000 hm³ anuals.

En la proposta de màxims del govern de Jordi Pujol, es preveia portar fins a Catalunya aquests 630 hectòmetres cúbics per connectar la xarxa del Roine amb el transvasament de l'Ebre a Campredó (Tortosa). L'obra es calculava que costaria més de 2.529 milions d'euros en la construcció d'una infraestructura de 516 km des de Montpeller, en cinc trams que incloïen la connexió amb la xarxa d'Aigües Ter Llobregat (ATL) a Cardedeu i Abrera i amb la del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) i el transvasament cap al sud mediterrani a Campredó. L'estudi, però, plantejava tres models de transvasament de menor escala que es podien adaptar al pla hidrològic estatal, que preveia extreure 1.050 hm³ de l'Ebre. Amb un ritme de transport d'aigua de només 15 m³/s el transvasament francès es podia limitar a 473 hectòmetres anuals. Si el projecte només es feia arribar des del nord fins a Tarragona, el ritme de transport es podia reduir fins a 10 m³/s i el volum anual quedava limitat a 315 hm³. I la proposta de mínims encara el reduïa fins a 189 hectòmetres perquè la canonada només transportaria 6 metres cúbics per segon i fins a la planta d'ATL de Cardedeu, en una obra que tindria poc més de 300 km. En tots els casos es preveia la interconnexió de xarxes de la francesa BRL, ATL i CAT, si bé era diferent el pes que cada alternativa donava a l'aigua del Roine per considerar el transvasament d'aigua de l'Ebre. Així, en una escala ascendent, mentre el transvasament fins a Cardedeu representava que el Roine només aportaria un 18% de l'aigua total que es transvasaria en el pla hidrològic estatal, en la proposta de màxims de fins a 630 hm³ anuals, l'aigua portada de França significaria fins a un 60% del total que s'havia de transvasar cap a Tarragona i Barcelona, però sobretot cap al País Valencià, Múrcia i Almeria. L'estudi de CiU recordava que el pla integral del Delta complementari del pla hidrològic estatal situava en 4.300 hm³ anuals el cabal ambiental mínim de l'Ebre.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Aigua al Llenguadoc-Rosselló

>Entre els rius grans i nuclearitzats

>Túnel de 4 km al Pertús

>Reduir en 10 m³/s el que es gasta al regadiu

>Un informe francès diu que Catalunya vol el Roine per covardia de no optar per Rialb

>la frase

>Mas diu a la Terra Alta que molta gent de les Terres de l'Ebre se sent «enganyada» pel govern

>ERC creu que la bidireccionalitat de l'aigua comporta ampliar la conducció fins a Cunit

>Zapatero s'oposa al mercat de l'aigua

>Es comença a respirar un ambient estiuenc a les platges de Barcelona

>Els arrossaires plantaran en sec

>Un transvasament sense matisos

>Cap pometa té el pomer

>Bellvei enllesteix les obres per portar l'aigua de l'Ebre al nucli

>La canonada del port de Tarragona serà reversible

>ERC dóna el vistiplau a ampliar la conducció d'aigua de l'Ebre

>Castelló ha reduït el consum d'aigua més d'un 10% el primer trimestre

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.