| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 19 d'abril de 2024


divendres, 25 d'abril de 2008
>

Un informe jurídic diu que Hereu està obligat a acatar el que aprova l'oposició

Trias encarrega al bufet Cuatrecasas que elabori el contenciós que vol presentar contra l'alcalde

MARIONA SÒRIA. Barcelona
El pacte de no-agressió entre el govern en minoria de Jordi Hereu i l'oposició no ha durat gaire. Durant l'últim ple, i arran de l'aprovació de l'oposició de l'aturada de les polèmiques obres per fer una muntanya russa al Tibidabo, el cap de CiU, Xavier Trias, va anunciar que pensava anar als tribunals pel que va considerar una actitud «fatxa» del govern municipal, que es nega sistemàticament a complir el que s'aprova per majoria. La discussió no és nova. S'arrossega des que el PSC i ICV-EUiA van quedar sols al govern municipal. Ara, un informe jurídic elaborat pel bufet Cuatrecasas avala les raons de l'oposició.


+ Trias i Hereu, en un acte durant l'última campanya electoral, a l'Ateneu Barcelonès. / Foto: O.D.


1.
«La competència per verificar la concurrència dels requisits formals que permeten la inclusió d'un assumpte a l'ordre del dia és quelcom diferent que el control de legalitat de les decisions del Consell, i no és tolerable que sota l'excusa de la verificació dels elements formals l'òrgan de verificació s'arrogui unes competències de fiscalització jurídica preventiva que en realitat no té».

2.
«El ROM [reglament orgànic municipal] fa una distinció amb conseqüències jurídiques importants que, en determinades circumstàncies, permet que ‘les proposicions o mocions' derivades de declaracions de grup tinguin una força o efecte que el ROM qualifica de vinculant».

3.
«(...) la directriu vincula tots els òrgans de l'Ajuntament. (...). Cabria la possibilitat de reaccionar envers les actuacions de l'alcalde o de qualsevol altre òrgan municipal contrari a la directriu vinculant.»

Xavier Trias vol anar als tribunals amb tots els arguments ben estudiats. Per això, el grup de CiU fa dies que hi treballa, juntament amb un grup d'advocats del bufet Cuatrecasas, al qual han encarregat l'argumentari per elaborar el recurs. Fonts del grup municipal asseguren que Trias podria interposar el contenciós la setmana vinent, com a molt tard. El recurs tindrà dues parts: es plantejarà quins són els límits d'actuació d'un govern en minoria i es plantejarà una qüestió concreta sobre el pla urbanístic de la muntanya russa del Tibidabo.



LA PAU TRENCADA
No fa tant que els cinc grups de l'Ajuntament de Barcelona havien acordat, en una espècie de pacte de no-agressió, els límits de cada declaració –fos de l'oposició, fos del govern– després de força mesos de discussions. L'oposició, majoria a l'Ajuntament de Barcelona, entenia que les seves proposicions havien de ser acatades pel govern municipal i el govern assegurava que l'oposició no podia conduir el destí de la ciutat, per més minoria que fos. I així es va fer famosa l'advertència que el tinent d'alcalde, Carles Martí, va llançar en plena discussió: «L'alcalde no es llançarà pel balcó encara que vostès ho demanin.»

El pacte entre forces havia portat al consistori barceloní una certa pau, que es va aconseguir amb la delimitació del poder de cada iniciativa, proposició o moció. El pacte, però, es va trencar en l'últim ple, en què l'oposició va votar a favor que s'aturessin immediatament les obres que el consistori està fent al Tibidabo per encabir-hi una altra muntanya russa. La negativa del govern va derivar en l'anunci de Trias de portar la decisió als tribunals. Ara, els advocats de Cuatrecasas ja han elaborat el primer document en què queda clar que els arguments de l'oposició tenen un reflex en les normes municipals, unes directrius que, com han admès molts membres del govern, no estaven preparades per fer front a una situació de minoria al govern. El document, al qual ha tingut accés aquest diari, deixa una porta oberta a «la possibilitat de reaccionar» envers aquelles actuacions «de l'alcalde o de qualsevol altre òrgan municipal» que contradigui el que s'ha aprovat en el ple ja que considera que una declaració sotmesa a votació és una directriu i, a més, és «vinculant». D'una plomada, es carrega els arguments del govern, sustentats en l'estudi del secretari de l'Ajuntament de Barcelona, que va fer a petició dels grups, i que assegurava que una proposició, encara que sigui de la majoria del ple, no pot conduir la política del govern si aquest no el vota.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Un informe jurídic diu que Hereu ha de fer el que aprovi l'oposició

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.