| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 27 d'abril de 2024


dijous, 24 d'abril de 2008
>

El fiscal busca indicis de delicte a Ascó I

Obre una investigació d'ofici per determinar si hi ha responsabilitats penals en l'emissió de partícules i en la gestió de l'incident

JORDI PRADES EFE. Tarragona
El fiscal en cap de l'Audiència Provincial de Tarragona, Xavier Jou, va obrir ahir una investigació d'ofici per determinar si hi ha indicis de delicte en l'emissió de partícules radioactives a l'atmosfera arran de la fuita que hi va haver el novembre del 2007 al grup I de la central nuclear d'Ascó. Segons fonts judicials, les diligències determinaran si existeixen responsabilitats tant pel que fa a l'incident com a la gestió que n'està fent la central, acusada per grups ecologistes, partits polítics i el mateix CSN d'haver mentit i d'haver ocultat informació, posant així en perill de manera innecessària la població. Les destitucions del director de la central i del cap de protecció radiològica de la planta són insuficients per als que ja apunten a la cúpula d'Endesa i Iberdrola.


+ Els alumnes de l'IES Montgrí que van passar les proves. Foto: M.R

Cada cop hi ha més veus que reclamen a les companyies elèctriques que no s'aixopluguin sota el paraigua de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (Anav), que gestiona les tres plantes atòmiques de Catalunya, i que siguin els màxims directius d'Endesa i Iberdrola els que assumeixin la seva responsabilitat. El delegat del govern a Tarragona i primer secretari del PSC del Camp, Xavier Sabaté, va trencar ahir el to de les declaracions fetes fins ara per altres membres del govern, entre els quals el mateix president Montilla i el conseller portaveu Nadal.

Així, si Nadal va minimitzar els efectes de la fuita i Montilla intentava tancar l'episodi donant per bones les destitucions a Ascó I, Sabaté anava molt més enllà i reclamava al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) que proposi la sanció màxima (30 milions d'euros) en l'expedient que està elaborant, que trametrà al Ministeri d'Indústria per a la seva resolució. «Els responsables d'Endesa i Iberdrola no poden amagar el cap sota l'ala i traslladar tota la responsabilitat als directius locals», afirmava ahir Sabaté, segons el qual «davant de l'allau de dades que es van succeint aquests dies i que apunten com a mínim a una actuació negligent, els caps de l'empresa han de donar la cara i assumir la seva part de culpa com a màxims responsables de la seva organització».



«ESCÀNDOL PÚBLIC»
En el seu bloc personal el delegat rebla el clau i es refereix a «les notícies que se'ns han amagat vilment» i que han fet créixer «els nivells d'indignació, incredulitat, impotència i escàndol públics», i escriu, però sense citar-los, els noms del president executiu d'Endesa, José Manuel Entrecanales Domecq, i el del president i conseller delegat d'Iberdrola, José Ignacio Sánchez Galán: «Senyors màxims directius de l'empresa –membres del consell d'administració– que viviu a Madrid i a Barcelona, quan us veurem per la zona? Fa dos anys ja vàreu fer cessar els vostres directius locals de Vandellòs i no va servir per a res. Ara també heu fet rodar alguns caps, però són els vostres els que haurien de caure i continueu com si res.» Xavier Sabaté hi afegeix: «Mentrestant no surten ni els vostres noms ni els de les vostres empreses, Endesa i Iberdrola, que s'amaguen sota el nom de l'Anav.»

El Punt va comprovar la setmana passada que aquesta és la política de comunicació corporativa de les companyies elèctriques. De fet, tant el departament de premsa com l'àrea d'enginyeria nuclear d'Endesa van dir a aquest diari que es dirigís a l'Anav per qualsevol qüestió relacionada amb la fuita.



«VOLEM DORMIR TRANQUILS»
Sabaté acaba: «Volem i necessitem mesures de seguretat urgentment, per aquesta nit mateix. I si això comporta noves despeses i menys dividends a finals d'any, doncs haurà de ser així.» Sobre aquest punt, destaca el fet que Endesa i Iberdrola es vantin en els respectius llocs web dels beneficis milionaris aconseguits en el darrer exercici i que no facin cap referència als seus negocis nuclears. En canvi, sí que promocionen a bastament les seves divisions d'energia renovable.

També ahir es va sumar a les crítiques des del territori el diputat al Congrés del PP de Tarragona, Francesc Ricomà, que considera «imprescindible» la compareixença de la presidenta del CSN i que l'opinió pública disposi de «les màximes dosis d'informació possibles».



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Negatiu en les proves

>Seguretat i risc de càncer

>Competència estatutària

>La fiscalia investiga si hi ha indicis de delicte en la fuita d'Ascó I

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.