| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 20 d'abril de 2024


dimecres, 23 d'abril de 2008
>

Els estudiants es mobilitzaran dimarts en contra de les noves facultats de medicina

Consideren que minvaran els recursos a les existents i temen trobar-se a l'atur si no hi ha més places MIR

N. SERRET. Reus
Els estudiants de medicina de tot l'Estat volen fer visible el seu malestar per la decisió del govern d'obrir noves facultats –es preveu passar de 28 a 42 a tot l'Estat i de 4 a 7 a Catalunya–, de manera que dimarts que ve es concentraran amb bates blanques a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Defensen que la mesura no se sustenta en estudis que ho justifiquin, perquè no se sap quants metges falten, ni de quines especialitats, ni on. A canvi, proposen dotar de més places i recursos les facultats existents. A més, temen reviure la situació d'atur dels vuitanta, perquè si bé hi haurà més titulats, no hi ha més places MIR per poder-se especialitzar.


+ La facultat de Reus és l'única que no té espai per augmentar el nombre de places. Foto: ROMÀ ROFES

El Consell d'Estudiants de Medicina de Catalunya (CEM Cat) i el Consell Estatal d'Estudiants de Medicina (CEEM) lamenten que l'obertura de noves facultats no es fonamenti en cap estudi i argumenten que no seran la solució al problema, al contrari. Que surtin més titulats en medicina no reduirà el dèficit de metges si no s'ofereixen més places de residència: el sistema MIR ofereix unes 5.000 places per promoció, i, segons afirmen els estudiants en un manifest i també els degans de les diverses facultats de l'Estat, el sistema «no està preparat per formar i especialitzar una quantitat tan gran de graduats». Marc Vallvé, representant de la URV en el CEM Cat, explica que cal tenir en compte que les noves places hauran d'anar acompanyades de més places als hospitals universitaris «que per si mateixes ja estan prou saturats». A les universitats catalanes, els estudiants no només s'estan a l'hospital durant els anys de residència (quan un cop acabada la carrera s'especialitzen). A la URV, per exemple, els tres primers anys de carrera fan un període preclínic i un altre clínic a quart. Vallvé explica que cal tenir en compte que si hi ha més estudiants a l'hospital, també afectarà l'ensenyament i el benestar dels pacients: «Un pacient se sent cohibit quan li arriben el metge, els residents de primer, segon i tercer any i els estudiants, que passaran de ser un o dos a cinc o sis.»

La sobreproducció de llicenciats preocupa. Es calcula que amb les futures 42 facultats es generarien 10.000 metges l'any, contra els 4.700 actuals. Amb la perspectiva que hi hagi uns 5.000 titulats l'any que es quedarien sense plaça de residència en el sistema sanitari públic, els estudiants temen que reaparegui l'atur que ja va viure la professió mèdica els anys vuitanta. «El mateix nombre de places s'hauria de distribuir entre més estudiants», afirmen en el manifest, i els que en quedin fora, sense especialització, hauran de buscar una altra professió.

A banda del futur professional, la creació de noves facultats també desperta suspicàcies perquè consideren que pot repercutir en la seva formació. D'una banda, creuen que si l'increment del nombre de centres no va acompanyat de l'augment proporcional de recursos, podria anar en detriment dels ja existents. El representant de la URV al CEM Cat es pregunta què passarà amb el projecte d'ubicació de la facultat de medicina al Tecnoparc, tenint en compte que la Facultat de Medicina de Reus és l'única que no pot incrementar el nombre de places perquè ja no té més espai. La resta de facultats catalanes (de la Universitat de Lleida, la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona) havien demanat l'increment de places i «no se'ls ha concedit», denuncia Marc Vallvé. Per aquest motiu, els estudiants consideren que l'increment de recursos s'hauria d'aplicar sobre les facultats ja existents. «Tenen la infraestructura ja feta i també els professors. Però què faran amb les noves facultats i nous professors el dia que ja no facin falta?», diu Vallvé, que reclama una reflexió sobre el problema que faran sentir dimarts que ve. Des de Reus, és previst que surtin autobusos cap a Barcelona.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>La repercussió a la URV

>Els estudiants de medicina s'oposen a la creació de més facultats a Catalunya

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.