| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 26 de maig de 2024


dimarts, 22 d'abril de 2008
>

La carretera, riu d'emergència

Des de l'any passat Alforja, Riudecols i l'Argentera necessiten camions per abastir-se d'aigua

Els camins de la sequera

ROMÀ ROFES.

+ Als riudecolencs els porten aigua des d'un pou privat de l'Hospitalet de l'Infant. Foto: R.R.H.

«El subministrament d'aigua no el tens present fins que no te'n fa falta», sosté el regidor d'Obres Públiques i Serveis de Riudecols, Anton Masip. Juntament amb Alforja i l'Argentera, és un dels tres pobles del Baix Camp que, des de finals de l'any passat, necessiten camions per abastir-se d'aigua. En conjunt, sumen uns 3.100 habitants. Amb el pou de les Endevinalles i la mina de la riera sempre n'hi havia hagut prou per proveir els riudecolencs, fins que el mes de setembre passat van comprovar que el volum d'extracció s'havia reduït a menys de la meitat –de 10.000 a 5.000 litres per hora.

De seguida es van posar en contacte amb l'ACA, que els va donar la solució en forma d'una llista de pous privats homologats. Des de llavors, cada dia una empresa del Perelló fa entre un i cinc viatges –el camió té una capacitat de 25.000 litres– per transportar aigua des de pous privats de l'Hospitalet de l'Infant, a compte de l'ACA. «De moment, en mig any el servei ha tingut un cost d'uns 75.000 euros», explica Masip.

Pel que fa a Argentera, d'uns 150 habitants, des de l'any 1988 els han hagut de donar aquest servei en diverses ocasions. «A part de la sequera, també tenim un problema de concentració de minerals pesants. No es tracta de contaminació industrial, sinó natural, conseqüència dels terrenys granítics», explica l'alcalde de la població, Lluís Maria Castellví. Des del desembre passat, un 40% del subministrament del municipi es porta en camions.

En aquest cas, l'aigua prové de pous públics municipals. «L'Ajuntament de Mont-roig del Camp ens la cedeix molt gentilment, igual com en altres ocasions ho ha fet el de Riudoms», indica Castellví. «Un 90% del transport ens el finança l'ACA, i nosaltres paguem el 10% restant», hi afegeix.

En el cas d'Alforja, de 1.700 habitants, la solució els ve de dins del mateix municipi. El transport en camions els aporta a hores d'ara un 18% del consum total, i l'aigua prové d'un pou privat del terme municipal, situat a uns quatre quilòmetres del dipòsit. «Ens la va oferir sense cap tipus d'inconvenient, i és d'agrair», ressalta l'alcalde vinyolenc, Josep Viñas. De fet, l'any 2005 ja es va haver de fer servir el mateix sistema, i «arran d'això es va començar a fer un projecte per fer una connexió fixa».

«Actualment tenim dos pous municipals situats a la capçalera de la riera d'Alforja, i ens vam adonar que teníem un dèficit hídric de les extraccions respecte del consum», explica Viñas. La mitjana diària dels alforgencs és d'uns 110 litres per persona, inferior a la catalana.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Dirigents d'ERC es manifestaran contra la interconnexió de l'Ebre

>«Aquí ja tenim restriccions»

>Solucions a llarg termini

>ICV reunirà «aviat» els crítics de les Terres de l'Ebre amb el conseller Baltasar

>Montilla va reunir 200 càrrecs del PSC per explicar-los el pla de l'Ebre

>Finalment Baltasar baixa a l'Ebre a explicar la interconnexió

>El PSC del Camp de Tarragona es declara partit «antitransvasista»

>Salt segueix el model de Girona i multarà amb 3.000 euros el consum excessiu d'aigua

>Aigua a preu d'or

>L'èxit de l'assemblea encoratja la PDE

>Aigua en cisterna.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.