| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


dilluns, 21 d'abril de 2008
>

Mitjana de visites a l'atenció primària



ANNA RÀFOLS, ROSA MARIA JAUMÀ, SINDICAT DE FACULTATIUS INDEPENDENTS DE CATALUNYA PRIMÀRIA-GIRONA..
L'Institut Català de la Salut ha fet un estudi i parla de sobrecàrrega als CAP quan hi ha més de 1.500 pacients per metge: però qui veu els pacients quan els metges no són substituïts? Per valorar la càrrega de treball l'estudi compta el nombre de visites anuals fetes en un CAP, les divideix pel nombre de metges que hi treballen i ho divideixen entre els dies laborables. Però hi ha metges que tenen reducció de jornada, d'altres que per cobrir mancances a l' hospital algun dia no treballen al CAP sinó a l'hospital, d'altres són tècnics de Salut i no fan assistència al 100%: tot això no ho tenen en compte. Si sabéssiu quina mitjana de visites/dia diuen que atenem al CAP de Can Gibert o Montilivi, de Girona, riuríeu de pena per la incompetència que ens mana.

La Dra. Figuerola creu que si limitéssim a 25 les visites/metge/dia, ens sobraria temps. Anava a enumerar que els metges atenem una mitjana de 3 motius de consulta per visita, que abordem problemes psicològics, que fem visites als domicilis, que cal temps per als desplaçaments entre consultoris, que el programa informàtic amb què ens fan treballar sovint es penja i cal reiniciar l'ordinador, cal atendre les lògiques consultes dels companys d'infermeria sobre els pacients que atenent i respondre alguna consulta telefònica, contactar amb els especialistes per resoldre qüestions, signar els comunicats de baixa laboral i repassar-los... i una pausa (que sovint s'encavalca perquè anem endarrerits i ja ha arribat el següent pacient). Després de tot això, reunió amb els psiquiatres, el psicòleg, el cardiòleg o entre nosaltres per actualitzar-nos. Altres dies, preparar el treball d'investigació, repassar si el control dels diabètics, hipertensos... és correcte. A més, a diari cal llegir els documents que l'empresa ens fa arribar per correu electrònic. Tot i així costa trobar el moment per revisar la bibliografia: i caldrà robar temps als de casa per llegir els articles, preparar la sessió... Així que molts metges atenem i resolem amb un esforç d'atenció molt gran (els controladors aeris tenen un límit d'hores seguides de feina per evitar que disminueixi la seva capacitat d'atenció i apareguin errors; en el món mèdic no s'ha mesurat però li asseguro que molts en som conscients i sabem que fent 30 visites l'hem passat). Però penso: a aquestes altures encara he d'explicar aquestes misèries? Doncs sí.

Espero amb aquestes puntualitzacions dibuixar un mapa més real perquè a qui pertoqui apliqui solucions reals.


Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.