| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 16 d'abril de 2024


dilluns, 21 d'abril de 2008
>

Les plantes ja no es reguen

Els productors de planta del Maresme es mostren alarmats per la campanya de la Generalitat. Asseguren que les vendes han caigut en picat i que se'ls pren «de cap d'esquila»

Els camins de la sequera

A. GENÍS. Vilassar de Mar

+ Tot i la crisi del sector de la planta, l'activitat continua al mercat de Vilassar de Mar. Foto: Q.PUIG

Els productors de planta del Maresme estan desesperats. Asseguren que la campanya mediàtica engegada per estalviar aigua els ha «criminalitzat». Segons els horticultors s'ha augmentant l'alarmisme per promoure l'estalvi d'aigua fins al punt de fer creure que està prohibit l'ús d'aigua de la xarxa per al reg de plantes. D'aquesta manera, molts ciutadans –hi ha una gran conscienciació social– han optat per no donar aigua a les flors dels balcons i evidentment, ja no es compren plantes, «per por que se'ls multi si reguen», asseguren els productors. El president del Mercat de la Flor i la Planta Ornamental de Catalunya, Josep Vizcarro, diu: «El més patètic és que s'hagi arribat a l'extrem que entre veïns ens haguem de denunciar.»

El negoci de la planta –que inclou productors, jardiners, floristeries i altres– està tocant fons, segons els productors. També es queixen que la Generalitat els ha posat a «l'ull de l'huracà» i ara es troben amb tota la inversió feta, els hivernacles plens i amb la prohibició que no es poden regar els jardins. «Hi ha hagut una falta de previsió perquè si ho haguessin dit abans potser no haguéssim plantat tant», diu Vizcarro. El sector dels jardiners també es mostra molt dolgut. «Nosaltres hem fet els deures des de fa anys, han estat els polítics el que no han pensat en les infraestructures», diu Joan Bordes, que pertany a una saga familiar de jardiners. «Els nostres avis ja es van encarregar de fer pous i de trobar mines i ara som els únics que paguem els plats trencats». Els que es dediquen a la planta consideren que hi ha moltes altres activitats –com ara la indústria– que gasta molta més aigua que no pas els regadius i recorden que l'aigua que s'utilitza per regar representa només l'1,5% del consum total. «Ens hem gastat molts diners per poder fer regs gota a gota i ara se'ns culpa a nosaltres», manté Bordes.

Tot i la desesperació que regna en el sector, els pagesos i productors ja s'han posat en marxa per donar consells a la població per tal que es continuïn comprant plantes. «Ens cau la cara de vergonya i ens produeix molta tristor tota aquesta situació», argumentava un altre dels productors, Joan Roig. I és que les comandes que normalment fan els ajuntaments per omplir de plantes i flors els parterres han caigut en picat. «Al final, després de tantes prohibicions ens trobarem que només hi haurà places de ciment i això no és propi d'un país civilitzat», considera Roig.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Les pèrdues podrien arribar als 350 milions

>Una resolució sobre l'aigua encén el debat a l'assemblea catalana d'associacions veïnals

>La zona de Tarragona d'on agafaran aigua per Barcelona està sobreexplotada

>Autosuficiència de conques

>La zona de Tarragona d'on s'extraurà l'aigua per Barcelona està sobreexplotada

>Forcadell, satisfet per l'èxit de l'assemblea, decidirà aquesta setmana què fa amb ICV

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.