| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 19 d'abril de 2024


dimecres, 16 d'abril de 2008
>

L'aigua que es traurà de l'Ebre es guanyarà al riu millorant un canal de reg

La ministra de Medi Ambient aclareix que tècnicament no és un transvasament perquè es garanteix el mateix cabal al riu

XAVIER MIRÓ. Barcelona
Els governs espanyol i català han trobat la manera de disposar de l'aigua que necessiten per afrontar l'emergència de Barcelona sense afectar el cabal ecològic de l'Ebre i, per tant, evitant que se'ls pugui acusar de fer un nou transvasament. «Si mantenim el cabal existent avui fins a la desembocadura, no es pot parlar tècnicament de cap transvasament.» Així ho afirmava ahir la ministra de Medi Ambient, Elena Espinosa, en la compareixença posterior a la negociació amb el president de la Generalitat per tancar l'acord de portada d'aigua a Barcelona. La solució és compensar al riu l'aigua de més que se n'extraurà per mitjà d'una reforma del canal de reg de la Comunitat de la Dreta de l'Ebre. Es trauran 50 Hm³ i se'n guanyaran més entre els que avui es perden.


+ Montilla, Espinosa i Baltasar en l'inici de la segona reunió, ahir a Barcelona, per tancar l'acord. Foto: QUIM PUIG

La ministra no vol donar un càlcul aproximat dels hectòmetres cúbics d'aigua que avui es perden i que es guanyaran amb la reforma del canal de reg de la comunitat però sí avança que són més dels 50 que es preveu necessitar per evitar restriccions a Barcelona fins al juny del 2009, quan entrarà en funcionament la dessalinitzadora d'aigua del Prat. El que fa el govern estatal és avançar l'execució del projecte de reforma del reg de la dreta de l'Ebre que ja tenia previst en dues fases per enguany i l'any 2009. L'obra començarà al maig i es farà en només quatre mesos.

En aquest temps es reformaran amb canonada de poliuretà més de 103.000 metres lineals de sèquies de reg que actualment són de terra i perden bona part de l'aigua per filtració. No és un experiment que es faci a Catalunya sinó que la ministra deixa clar que a altres llocs com a València s'ha fet el mateix per disposar d'aigua que faltava excepcionalment per al subministrament de la població. Aquesta obra costarà 24 milions d'euros i els pagarà l'Estat perquè formen part d'un projecte de reforma ja previst. Precisament és una modernització del regadiu a què es va oposar l'organisme gestor del Parc Natural del Delta perquè suposa la cobertura de desenes de milers de metres de sèquies on avui beuen aigua regularment les espècies protegides del Delta. No hi haurà cap altre tipus de compensació als regants, si bé Espinosa deixa clar que no es tanca cap porta en el futur si cal recórrer per noves emergències al drets de reg.

Amb aquesta obra es guanyarà de sobres, segons la ministra, el cabal que s'ha d'extraure del riu per fer front a l'emergència de Barcelona. Aquesta és la segona part de l'acord entre l'Estat i la Generalitat, que encara no està tancat del tot, però que està força perfilat. Es tracta de construir una canonada d'interconnexió entre la xarxa del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) i la xarxa d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL). Són poc més de 60 quilòmetres de canonada entre Tarragona i Olèrdola (Alt Penedès) que se soterraran en la major part en la franja de servitud de l'autopista AP-7 però que es desviaran d'aquesta via en algun tram menor. No serà necessari cap informe d'impacte ambiental i es podrà executar també a partir del maig. Per tenir l'obra acabada a la tardor, quan ha de començar a arribar l'aigua a Barcelona per evitar restriccions, es construirà alhora en diversos trams. El pressupost aproximat és de 160 milions d'euros però ni la ministra ni el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, van donar-la per definitiva perquè el projecte no estarà tancat abans d'un o dos dies. Espinosa diu que s'estan estudiant ofertes de material de darrera hora i que depenent de la disponibilitat el pressupost es pot moure al voltant d'un 10% amunt o avall. La interconnexió es pagarà amb una partida relativa al pressupost que l'Estat ha d'invertir a Catalunya per la disposició addicional tercera de l'Estatut. Serà una obra soterrada que servirà per sempre però només s'utilitzarà en situacions d'emergència.

Per fer possible la interconnexió de la xarxa del CAT amb la d'ATLL, divendres el govern de l'Estat aprovarà un reial decret i la setmana que ve els governs espanyol i català tancaran el conveni conjunt per executar i gestionar l'obra. El conseller Baltasar deixa clar que entre les clàusules del conveni s'establirà que només es podrà transportar aigua del CAT fins a Barcelona quan el govern català decreti l'estat d'emergència per manca d'aigua i el govern espanyol autoritzi la captació temporal.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Corbacho admet el debat transvasista

>Front comú del País Valencià i Múrcia

>Mas i Montilla s'encallen en el Roine i no tanquen cap acord contra la sequera

>CiU se suma a l'intent de reprovació a Baltasar que promou el PP

>Els regants s'oposen a la interconnexió i reiteren que ningú ha negociat amb ells

>La Federació de Regants de l'Ebre demana una reunió amb la ministra

>ERC es reafirma en el Compromís per l'Ebre

>Rebuig dels ecologistes

>Sau i Susqueda només havien tingut tan poca aigua com ara dues vegades

>La Plataforma del Ter presenta la denúncia a l'ACA

>Sant Cugat expedienta una empresa que va regar una zona enjardinada

>ERC vol subvencionar els barcelonins que recullin aigües pluvials als terrats

>ERC vol que el 2009 es desmunti un tram de canalització «per evitar dubtes»

>Nou pobles de la Conca de Barberà es connectaran al canal Segarra Garrigues, per obtenir aigua de Rialb

>Les indústries químiques demanen consens polític entorn de l'aigua

>Reus tindrà un altre dipòsit a partir de l'any que ve

>L'aigua que es traurà de l'Ebre es compensarà millorant el canal de reg

>Les obres per portar l'aigua de l'Ebre començaran al maig

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.