| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimarts, 16 d'abril de 2024


dilluns, 14 d'abril de 2008
>

Homenatges als represaliats pel franquisme i als morts de la Guerra Civil 1936-1939

Actes a Sant Gregori, Blanes, Llagostera, Salt i Banyoles

S.G-A.. Girona
Diversos municipis de les comarques gironines han organitzat actes aquest cap de setmana per commemorar que avui, 14 d'abril, fa 77 anys de la proclamació de la II República. Se n'han fet a Sant Gregori, Blanes, Llagostera, Salt i Banyoles. A Sant Gregori es va inaugurar un monòlit per homenatjar les víctimes de la Guerra Civil i tots els represaliats pel franquisme.


+ Aida Lorenzo, presidenta de l'Associació de Represaliats pel Franquisme, i Jordi Noguer, alcalde de Sant Gregori, dipositen flors al monòlit en reconeixement a les víctimes de la Guerra Civil, inaugurat ahir a la plaça del poble. Foto: S.G-A.

«El poble de Sant Gregori en reconeixement a les víctimes de la Guerra Civil espanyola i a totes les persones represaliades per la dictadura franquista, en record de la lluita per la llibertat i en defensa de la legalitat republicana», és el text del monòlit inaugurat ahir al migdia a la plaça del poble de Sant Gregori. L'alcalde, Jordi Noguer, va posar molt d'èmfasi a explicar l'elecció del lloc per emplaçar el monòlit: cèntric i al costat de l'escola, per fer pedagogia a les generacions futures, «perquè si no s'explica i no es té memòria, és difícil no tornar-hi». L'alcalde va recordar la «duresa i la crueltat» de la Guerra Civil i les conseqüències per a Sant Gregori: 26 víctimes al front i onze de la repressió, 6 del 1936 al 1939 i 5 de la postguerra.

La construcció d'aquest monument ha estat impulsat per l'Associació de Represaliats pel Franquisme. En l'acte, la presidenta d'aquesta associació, Aida Lorenzo, va reivindicar la República i va recordar els 519 afusellats al cementiri de Girona, entre els quals hi va ser el seu pare. «El meu pare era jove, ple de salut. Tenia dona i fills, va ser el primer afusellat de Girona. En Josep va ser afusellat al costat de 31 persones», va comentar, abans de llegir un text escrit pel seu pare el febrer del 1939, pocs minuts abans de morir: «Ha mort tota la meva esperança. M'espera una mort segura, estan preparant les armes, neix el matí, comença el carnaval, vénen a matar-me.» Més d'un centenar de persones van seguir l'acte, en què va actuar la coral de Sant Gregori i van parlar regidors de tots els grups municipals.

A Llagostera, Montse Castellana va llegir el conte Fill de rojo, es va fer una ofrena floral, també es va interpretar El cant dels ocells i es van homenatjar els llagosterencs represaliats pel franquisme i els morts en defensa de la República en un monòlit situat al cementiri municipal. A Salt, Esquerra Unida i Alternativa de Salt va fer un homenatge a la bandera republicana a la plaça del Veïnat.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.