| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de març de 2024


dissabte, 12 d'abril de 2008
>

La qualitat de l'aire millora globalment

Es constata una baixada general de les immissions però és manté la preocupació pels nivells de partícules en suspensió

JORDI PRADES. Tarragona
Els nivells de contaminants a l'atmosfera es redueixen any rere any globalment, segons el balanç de la qualitat de l'aire a Catalunya del 2007 que ahir va presentar a Tarragona el Departament de Medi Ambient. Tanmateix, persisteixen diversos focus amb immissions que provoquen problemes en indrets puntuals (Tarragona, Constantí, Alcover, Flix) i, pel que fa a l'ozó troposfèric, els nivells són superiors als establerts en l'horitzó 2010 i en els fixats pel 2020. Junt amb aquest, els contaminants que més incidències van generar l'any passat van ser les partícules en suspensió de menys de deu micres (PM10) i el diòxid de nitrogen. Pel que fa als hidrocarburs policíclics i als metalls pesants (arsènic, níquel, cadmi i mercuri) que s'avaluen des de l'any passat, els nivells són baixos.


+ Una de les estacions de la XVPCA que mesura la qualitat de l'aire. Foto: ANDREU PUIG

L'aprovació, l'any passat, de dues normatives que afecten la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Ambiental (XVPCA) ha suposat un increment dels contaminants avaluats i un enfocament de l'avaluació d'aquests compostos «d'acord amb la normativa europea», que estableix «objectius de qualitat» per al futur i «dóna directrius per redactar els plans i programes exigits en zones contaminades», segons la secció d'immissions del Servei de Vigilància i Control de l'Aire, de la direcció general de Qualitat Ambiental.



EMISSIONS I DISPERSIÓ
A la demarcació, la zona del Camp de Tarragona s'ha delimitat «a partir de les emissions existents». Aquí, les àrees industrials representen una part considerable» del territori, on «hi ha nuclis urbans de grandària mitjana i petita, alguns dels quals presenten una marcada estacionalitat en la població a causa del turisme». La dispersió dels contaminants «es veu afectada bàsicament pel règim de brises que es poden veure canalitzades per la vall del Francolí». Els nivells d'emissions difuses provocades pel trànsit urbà i les activitats domèstiques són «mitjans» i destaca l'«important complex petroquímic» i el transport de mercaderies atès que «cal tenir en compte els ports, ja que constitueixen una important font d'emissió de diòxid de sofre i òxids de nitrogen».

A l'Ebre, en canvi, es registren «nivells baixos d'emissions difuses provinents de les activitats domèstiques i del trànsit urbà» i «focus industrials aïllats» on les emissions són menors que al Camp. Quant a la dispersió, «és una zona freqüentment afectada pel vent de ponent» on predomina el règim de brises i on «l'escassa pluviositat i la vegetació característica del terreny de secà no afavoreix el rentatge de l'atmosfera ni el control de la resuspensió de pols provinent del sòl».



EPISODIS DE PUDORS
La XVPCA va registrar el 2007 «cinc superacions de mitja hora» dels nivells permesos de sulfur d'hidrogen relacionats amb l'activitat industrial a l'entorn de la refineria de Constantí», va explicar el director territorial de Medi Ambient, Josep Lluís Pau, que va afegir: «Això no vol dir que només s'hagin produït cinc episodis de pudors», ja que n'hi ha hagut altres no registrats perquè han tingut una durada inferior a mitja hora. La fermentació de gra en alguns magatzems i la descàrrega d'aquest producte al port són alguns dels focus emissors identificats, com també s'han detectat superacions dels nivells permesos d'emissions de partícules PM10 «per la descàrrega de ciment i carbó» al port. D'altra banda Pau es va referir a «29 superacions puntuals» dels nivells de clorur d'hidrogen a Constantí, «encara sense explicació» i que s'estan investigant i que podrien estar relacionats amb el mal funcionament d'una depuradora.

El director de Medi Ambient també va destacar la reducció de superacions del llindar d'informació per ozó, «de 13 el 2006 i de només dues el 2007», i alhora «els valors per sota» dels límits d'emissions de diòxid de sofre, monòxid de carboni, benzè i plom (lligades a combustions industrials i amb Repsol com a «gran emissor»).

«En resum», va concloure, «les emissions baixen any rere any però com que la normativa cada cop és més restrictiva i limita els nivells permesos, si les emissions no baixen es produeixen més superacions».





Estacions de mesura - Constantí
- Reus
- Vila-seca
- Tortosa
- Tarragona (DARP)
- Tarragona (Universitat Laboral)
- Tarragona (port)
- Tarragona (Parc de la Ciutat)
- Tarragona (Sant Salvador)
- Tarragona (Bonavista)
- Perafort
- Flix (escola bressol)
- Flix (caserna)
- Alcover
- Perafort
- Vandellòs i l'Hospitalet (los Dedalts)
- Vandellòs i l'Hospitalet (viver)
- Amposta
- Gandesa
- Els Guiamets
- La Sénia


Contaminants mesurats - Arsènic, benzè, benzo(a)pirè, cadmi, clor, clorur d'hidrogen, diòxid de sofre, fums negres, metalls pesants, níquel, hidrocarburs, òxids de nitrogen, ozó, monòxid de carboni, PM10, PM2,5, plom, pluja àcida i sulfur d'hidrogen


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Penedès-Garraf

>Terres de l'Ebre

>Camp de Tarragona

>Nou milions de mesures

>Catalunya central

>Terres de Ponent

>Fre a les pudors

>Millora la qualitat de l'aire, tot i els focus contaminants de Tarragona, Constantí, Alcover i Flix

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.