| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 24 d'abril de 2024


dissabte, 12 d'abril de 2008
>

Benach i Niubò avisen que el guanyador de les primàries d'ERC haurà de ser «generós»

Els candidats afins a Carod, que afronten les eleccions amb «optimisme», creuen que «serà obligatori el pacte i la unitat»

ODEI A.-ETXEARTE. Barcelona
«Qui guanyi haurà de ser molt generós.» La candidatura d'ERC afí a Josep-Lluís Carod-Rovira, que encapçalen Ernest Benach i Rafael Niubò (ERC futur), adverteix que després de les primàries del 7 de juny «serà obligatori el pacte». Fonts properes als candidats sostenen que entre la cita a les urnes i la celebració del congrés, els guanyadors hauran de fer un «gest d'unitat» perquè la nova direcció que en surti sigui equilibrada. Benach i Niubò, de fet, estan absolutament oberts a parlar amb tots els sectors del partit per arribar a un acord. Els candidats a president i secretari general, que ja han reunit les 500 signatures per aspirar a liderar ERC, afronten la cita a les urnes amb «optimisme» i la convicció que «cal renovar la maquinària» de la formació.


+ Rafael Niubò i Ernest Benach, amb Josep-Lluís Carod-Rovira, en la presentació de la seva candidatura. Foto: ORIOL DURAN

L'equip pròxim a Carod argumenta que el debat intern que viu ERC –i que s'estén des dels lideratges a l'estratègia i el model de partit– haurà de tancar-se amb un pacte. Un acord que podria arribar després que les quatre candidatures que previsiblement aconseguiran els avals necessaris: la de Joan Puigcercós i Joan Ridao; al de Jaume Renyer i Uriel Bertran; la de Joan Carretero i Rut Carandell, i la de Benach i Niubò –que ahir van fer públic que ja tenen les 500 signatures per presentar-se als comicis– mesurin les seves forces a les urnes. És per això que fonts del tàndem proper a Carod defensen que caldrà que el guanyador faci un exercici de «generositat». De fet, tampoc descarten la possibilitat que l'acord arribi abans del superdissabte i expressen la seva «disposició plena i absoluta a parlar amb tothom», ja que Benach aspira a liderar ERC erigint-se com a símbol de la «unitat» i apel·lant a la «renovació» associada a Niubò. Advoca per una executiva en què destaquin els «equilibris territorials, de gènere i de generacions». Però la composició dependrà dels resultats de les primàries. I tot i que Puigcercós parteix amb avantatge per la seva influència al territori, l'entorn de Benach i Niubò subratlla que disposen d'una enquesta elaborada amb 200 militants que els fa ser «sincerament optimistes». «Si hi ha una participació alta, el vent bufa a favor nostre», diuen.



RETORN A LES SIGLES
La candidatura que avala el president d'Esquerra carrega contra la força de l'aparell del partit, aposta per instaurar-hi el republicanisme i reivindica que ERC ha de ser hegemònica. Aquest és un objectiu que vol aconseguir fent retornar a la formació la «il·lusió» que va viure el 2003 amb nous horitzons –com la convocatòria d'un referèndum el 2014– i recuperant la «credibilitat» de la gent. Una possible via per aconseguir-ho seria, segons fonts pròximes a Niubò, resolent el problema dels peatges que tant ha criticat ERC. A més, l'equip de Benach proposa una «coalició social» pel 2010 com a resposta al debat obert entorn d'un hipotètic canvi de socis a l'executiu. Com a símbol del canvi que propugnen, pretenen recuperar les sigles d'ERC al logotip, que la direcció va canviar per l'actual, en què només surt «Esquerra». Diuen que la militància amb què han contactat al territori els ho mana.

PUIGCERCÓS: 1.217 SUPORTS
Esquerra Positiva, d'altra banda, va tancar ahir el seu web i va posar a disposició de la candidatura de Joan Puigcercós i Joan Ridao els 1.217 adherits de què disposa. El manifest que va difondre a la xarxa –i que han subscrit els consellers Josep Huguet, Carme Capdevila i Jordi Ausàs, a més d'Anna Simó– advocava perquè Puigcercós assumís el «lideratge electoral» i Carod el «discurs ideològic» dins del partit; una proposta que de seguida va xocar amb l'aspiració de Carod de mantenir-se de cap de cartell, i que ha perdut vigència amb l'escenari actual.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Els estatuts del partit: una cotilla?

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.