| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 18 d'abril de 2024


dimecres, 9 d'abril de 2008
>

Dels golfistes als agricultors



A.V..

La majoria de les aigües depurades a les comarques gironines s'aboquen a les rieres, rius o directament al mar. Però, malgrat això, cada cop hi ha més consciència i necessitat de reaprofitar aquesta aigua tractada. El que va començar regant camps de golf, al principi dels anys noranta, actualment ja s'ha ampliat a altres sectors, com ara els serveis municipals, la millora de l'entorn o el reg agrícola. Per exemple es preveu regar els camps del Baix Ter amb aigua depurada de Palamós i l'Escala.

La Generalitat vol tenir enllestida el maig, quan comença la temporada de reg, la canonada per portar aigua de les depuradores de Palamós i l'Escala als regants del Baix Ter, que actualment no en reben ni una gota per l'actual situació de sequera. I no es descarta poder ampliar aquest servei a les depuradores de Girona i Torroella de Montgrí. Actualment, una part de l'aigua tractada a les depuradores de Blanes, Castell i Platja d'Aro, i Colera ja serveix per al reg agrícola.

L'aigua provinent de la depuradora de Torroella ja s'utilitza actualment per cobrir les necessitats d'un camp de golf. Com també es fa amb l'aigua de les depuradores de Platja d'Aro, Empuriabrava o Pals. Aquest va ser el primer reaprofitament que es va poder fer de les aigües depurades, més quan porten nitrats.

Però actualment hi ha altres aigües tractades que també serveixen per als serveis municipals –regar jardins o netejar els carrers–, com ara les de les depuradores de Tossa de Mar, Cadaqués o Portbou.

Però a les depuradores, a part de l'aigua tractada, hi ha un altre element que també s'aprofita. Es tracta dels fangs, que són els sòlids de l'aigua abans de depurar. Els fangs ja s'utilitzen actualment per a l'agricultura i també com a compostatge o com a combustible sòlid, encara que en aquest cas encara s'utilitza molt poc. Un terç dels fangs que es generen actualment a les depuradores catalanes, però, encara es diposita als abocadors.

A part de les administracions, els particulars també poden reaprofitar l'aigua, encara que ara com ara només les grises, és a dir, les que provenen de la dutxa, la banyera o el rentamans. L'empresa Ecanet, a Palamós, que fa dos anys que funciona, ofereix la possibilitat de regenerar les aigües grises dels habitatges, però també de blocs d'apartaments, hotels, pavellons poliesportius, banys públics o perruqueries, i seguidament tornar a tenir la mateixa aigua, que no és potable, per utilitzar-la per a altres serveis necessaris, com poden ser les cisternes dels vàters, el reg de jardins, les tasques de neteja de la casa o el funcionament de rentadores. El sistema consisteix a filtrar inicialment les partícules grosses per després fer una neteja bacteriològica, no pas amb substàncies químiques, de l'aigua, que acaba amb un tractament amb raigs ultraviolats. Ecanet ofereix tractaments d'entre 600 i 10.000 litres al dia, que permeten estalviar anualment entre 100 i 3.650 metres cúbics d'aigua.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>L'arròs, plantat en sec

>Les 79 depuradores de la demarcació donen servei al 88% de la població

>Mancomunitat d'aigua

>Pous al Port de la Selva

>Estalvi amb raigs ultraviolats a Girona

>La Diputació, pel Ter

>Els regants del Baix Ter eleven les pèrdues fins als 200 milions si no tenen aigua

>Zapatero fa l'ullet a CiU i estudiarà en el futur la viabilitat de transvasar el Roine

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.