| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 20 d'abril de 2024


dimecres, 2 d'abril de 2008
>

«Implantarem les mesures que calguin»

El conseller Nadal qualifica d'exemplar l'actitud dels ciutadans, que ja han aconseguit estalviar un 8% d'aigua

E.ANSOLA M. SÒRIA. Barcelona
El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, va assegurar ahir que el govern implantarà les mesures que calguin per garantir aigua als catalans i per donar resposta al comportament exemplar dels ciutadans, que ja han aconseguit estalviar un 8% de la despesa d'aigua. El conseller va actuar ahir de portaveu del govern després de la reunió que l'executiu va celebrar al matí en què el tema de la sequera va tornar a estar sobre la taula. Nadal va explicar que l'objectiu prioritari és garantir l'aigua fins a aquest estiu, i que si bé el transvasament del Segre no agrada a l'executiu és l'única solució per garantir aigua a la tardor. El rebuig a l'obra, però, continua patent al govern estatal i als territoris afectats, sobretot Lleida i les Terres de l'Ebre.


+ El pantà de Sau està només a un 13% de la capacitat. Foto: JORDI PUIG EL 9 NOU

«És l'última opció –en referència al transvasament temporal del Segre– la més excepcional, la menys urgent i la que més clarament el govern no voldria implantar. Ara bé el govern implantarà les mesures que calguin per garantir aigua als 7,5 milions de ciutadans de tot el país.» Amb aquestes paraules el conseller de Política Territorial es va referir ahir al transvasament temporal del Segre cap al Llobregat, una de les mesures que planteja portar a terme el govern de la Generalitat a partir de la tardor si continua sense ploure. El problema és que per portar a terme aquest transvasament, una vegada finalitzi la campanya de reg del canal d'Urgell, cal que les obres comencin el 15 d'abril si es volen fer a temps, segons s'assenyala en l'estudi elaborat per l'ACA i publicat per aquest diari dissabte passat.

Però a hores d'ara, tant la vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, com la ministra de Medi Ambient en funcions, Cristina Narbona, membres de l'administració amb competències per autoritzar la captació d'aigua del Segre ja que es tracta d'un afluent de l'Ebre, han reiterat que no hi hauria cap transvasament ni del riu ni del seu afluent. El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, i el conseller Nadal, però, han reiterat que mantindran aquesta actuació d'emergència dins l'agenda del govern.

Una de les propostes que abans-d'ahir va oferir el Ministeri de Medi Ambient al govern català és la compra de drets d'aigua als pagesos. Un instrument que si es du a terme requeriria també una altra canonada des del dipòsit on s'emmagatzemaria l'aigua dels pagesos, Oliana o Rialb, per portar-la cap al Llobregat. Aquesta canonada, però, ja ha estat descartada pel govern català perquè no hi ha prou temps per disposar-ne a l'octubre.

En canvi, les obres per instal·lar la canonada en la galeria de serveis del túnel del Cadí no requereixen el permís del govern espanyol. Per això, les obres es podrien executar sense tenir el permís oficial del ministeri, que només cal per connectar la xarxa.

D'altra banda, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va assegurar que «si després d'analitzar altres alternatives, el govern ha determinat que l'aprovisionament del Segre és la millor solució per garantir el subministrament d'aigua la pròxima tardor a dues terceres parts dels catalans, no és el moment de guerres estèrils».

A Lleida, els alcaldes de les principals poblacions van exigir la constitució d'una comissió de seguiment de la política hídrica de la Generalitat que reuneixi els representants de les zones afectades, i van demanar al govern que no executi el transvasament del Segre. Ahir el grup municipal del PSC a la Seu d'Urgell també es va manifestar contrari a la captació d'aigua a la capçalera del Segre.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Duran assegura que les obres per portar l'aigua del Roine tindrien un «cost zero»

>Continua el transvàs d'aigua de Sau a Susqueda

>Més obres a la canonada de Badalona

>Els enginyers aposten per la captació d'aigua de l'Ebre abans que la del Segre

>ERC rebutja el transvasament del Segre i avala les mobilitzacions

>Els antitransvasament tornen al carrer

>ERC de l'Ebre critica el conseller Baltasar per «ocultació» d'informació

>La PDE crida a la mobilització general i divendres «rebrà» el conseller Baltasar

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.