| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 24 d'abril de 2024


diumenge, 30 de març de 2008
>

Estat i Generalitat advoquen per invertir més a les universitats com a motor social

S'acaba a Barcelona la trobada de 350 rectors europeus sobre la governabilitat dels centres més enllà del 2010

ROSA M. BRAVO. Barcelona
L'ensenyament superior necessita més recursos. Els governs de l'Estat i la Generalitat comparteixen aquesta visió, exposada dijous pels representants dels 350 rectors al començament de la conferència de primavera de l'Associació Europea d'Universitats, que es va acabar ahir a Barcelona. Les dues administracions reconeixen que la universitat necessita més recursos per actuar com a motor del pas de la societat tradicional a la del coneixement. Però els polítics, representats en aquest cas pel conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, i el secretari d'estat d'Universitats i Innovació, Miguel Ángel Quintanilla, reclamen als rectors eficiència i creativitat amb l'objectiu que les universitats liderin la innovació que reclama un mercat laboral en canvi continu.



+ Huguet escolta la intervenció de Winckler, que va llegir les conclusions. Foto: QUIM PUIG

«Els governs s'hi han d'implicar amb més inversió. La universitat necessita més diners, però ha de donar una visió a la societat que està assumint una sèrie de reptes a l'hora de crear talent, innovació i recerca. Si s'enfoca la universitat només com a despesa social, sempre estarà a la cua de les inversions, ja que l'ensenyament universitari no és obligatori.» El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa va resumir amb aquestes paraules el que a parer seu són els drets i deures de la universitat, una institució que «ha de canviar la cultura de corporativisme», segons Huguet, per fer front a diferents reptes: a garantir l'accés a totes les capes populars, a donar eines per passar de l'economia de serveis a la societat del coneixement amb l'objectiu de mantenir l'estat del benestar, i a ser garant de la pluralitat cultural i de la lluita contra el canvi climàtic.

Els rectors van concloure, després de tres dies de debats a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona, que l'objectiu que han d'aconseguir és «com millorar l'eficiència de les universitats per satisfer les demandes del mercat laboral», segons va declarar el president de l'Associació Europea d'Universitats (EUA) i rector de la universitat de Viena, Georg Winckler. Una afirmació que el secretari d'estat d'Universitats i Investigació, Miguel Ángel Quintanilla, va matisar: «Hem de difondre que el mercat reconeix que el que fem és molt valuós, no pas que nosaltres ens acostem al mercat.» Allò valuós que ha aportat la universitat durant segles, i veritable motor de la innovació, és, segons van defensar Quintanilla i Huguet, la llibertat acadèmica. «Som importants perquè som creatius, i la creativitat és la font de la innovació.» Però aquest recurs necessita, almenys a l'Estat espanyol, «més recursos econòmics i una gestió més eficient dels recursos», segons Quintanilla, que va recordar que en la campanya electoral, «José Luis Rodríguez Zapatero va posar l'èmfasi en el compromís amb les comunitats autònomes de posar sobre la taula 2.300 milions d'euros per millorar les beques, el finançament i l'excel·lència universitaris». Va assenyalar que l'Estat tornarà a doblar la inversió en investigació i desenvolupament en els propers quatre anys.

La trobada de l'associació d'universitats ha conclòs així mateix que la naturalesa del lideratge de la universitat està canviant als centres europeus perquè les institucions busquen una manera de respondre al desenvolupament d'una economia del coneixement competitiu, a la vegada que a la demanda de més cohesió social.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Contra el pla de Bolonya

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.