| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 24 d'abril de 2024


divendres, 28 de març de 2008
>

Maresme. L'esperada depuradora de l'Alt Maresme reaprofitarà només el 10% de l'aigua

Generalitat i Ajuntament anuncien que les obres de construcció de la planta començaran «amb intensitat» al juny

TERESA MÁRQUEZ. Pineda de Mar
La depuradora de l'Alt Maresme, que té un retard de quinze anys, ja té data d'inici de les obres. Serà el mes de juny quan les màquines començaran a treballar a l'antiga pedrera de Montpalau, on s'emplaçaran les instal·lacions. Tot i això, la instal·lació de les canalitzacions es retardarà fins a principis de tardor per no afectar l'activitat turística del municipi perquè els tubs han de travessar bona part del nucli urbà. Ahir, representants de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'alcalde de Pineda, Xavier Amor (PSC), van explicar algunes de les característiques del nou equipament. La més destacada és que la planta només reaprofitarà el 10% del total d'aigua que tracti i que la canalització prevista per abocar l'aigua al riu Tordera i regenerar els aqüífers haurà d'esperar.


+ Imatge d'arxiu de l'antiga pedrera de Montpalau, a Pineda de Mar. / Foto: EL PUNT.

Les obres de construcció de la depuradora de l'Alt Maresme a l'antiga pedrera de Montpalau, al terme municipal de Tordera però a tocar de Pineda, es desenvoluparan en diferents fases. La més immediata serà al juny, quan «es comenci a treballar amb intensitat en el perímetre de la pedrera». De fet, no han estat causes urbanístiques les que han triat la data, sinó biològiques. A la pedrera hi han nidificat una parella de ducs, una espècie de mussol protegit. És obligat per llei garantir que pugui fer la cria amb tranquil·litat. «En la declaració d'impacte ambiental ja es preveia l'existència d'aquest ocell i la impossibilitat de compaginar l'època de cria amb el soroll de les màquines», va explicar ahir el responsable de l'ACA, Guillem Peñuelas. La presència de les aus retardarà prop de quatre mesos l'inici d'una obra que costa 30 milions d'euros.



ELS COL·LECTORS, DESPRÉS
Pel que fa a les canalitzacions que han de traslladar l'aigua des de la decantadora al costat del cementiri de Pineda fins a la muntanya de Montpalau, les obres no començaran fins passat l'estiu. «Hem consensuat una data per no afectar l'activitat turística, perquè l'actuació obliga a obrir de nou el passeig Marítim», va indicar l'alcalde, Xavier Amor, que va destacar la participació dels sectors afectats –com ara pagesos o comerciants– en la presa de decisions sobre el projecte.

D'altra banda, una de les modificacions que ha costat més de resoldre però que finalment s'ha consensuat és la supressió de la via alternativa a la carretera paral·lela a la riera. La instal·lació dels tubs obligava a ocupar aquest espai i a habilitar una carretera alternativa que malmetia els camps de conreu propers. Al final, s'afectarà el mínim d'espai possible i les obres hauran de conviure amb la circulació de vehicles, «cosa que obligarà a alentir les tasques».

El representant de l'empresa encarregada del projecte, Inipsa, Josep Maria Ruiz, va lloar la tasca realitzada pels tècnics en el disseny de la depuradora. «Serà una obra moderna i amb una tecnologia punta, a banda de cuidar el paisatge i garantir el tractament d'una població global de 270.000 persones», va dir.



UN REAPROFITAMENT MÍNIM
Malgrat la defensa feta per Guillem Peñuelas de la nova depuradora, «que serà la més moderna que farà la Generalitat», el cert és que l'equipament tan sols reaprofitarà a través del tractament terciari un 10% dels 54.000 m³ diaris. Això implica, a més, que l'aigua tractada de moment només la farà servir Pineda de Mar per a la neteja viària i el rec de parcs i jardins a través d'una canonada que s'instal·larà per a aquest efecte. La resta dels cinc municipis de l'Alt Maresme que enviaran les aigües brutes a la nova depuradora no podran fer ús del terciari. «La planta està preparada per tractar el 100% de l'aigua», va assegurar Ruiz. Aquesta situació, però, no serà efectiva fins que es materialitzi la construcció de la canonada que ha de dur l'aigua fins al riu Tordera i que es va preveure inicialment per regenerar els aqüífers. «Serà un projecte que es desenvoluparà en un futur», va afegir Guillem Peñuelas

Finalment, el col·lector que aboca l'aigua tractada al mar i que en els darrers anys ha provocat episodis puntuals d'abocament d'aigües brutes a la platja quan s'ha trencat de moment no es canviarà. L'ACA reconeix que és un conducte vell, però abans d'actuar-hi «s'ha encarregat una diagnosi acurada per determinar què se n'ha de fer».



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Maresme. L'opció de 100x100

>La depuradora de l'Alt Maresme reaprofitarà només un 10% d'aigua

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.