| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 28 de març de 2024


dijous, 27 de març de 2008
>

Barcelona prohibeix l'obertura de més botigues de records a prop de monuments

Ciutat Vella, l'entorn de la Sagrada Família i el del parc Güell queden també «protegits» d'aquest tipus d'establiment

ROSA DÍAZ. Barcelona
L'Ajuntament de Barcelona ha decidit aturar l'obertura d'establiments de venda de records a la ciutat i ha engegat un pla d'ordenació que no es limita a Ciutat Vella, que era el districte on estava en vigor una suspensió de llicències que prohibia temporalment l'obertura d'aquests establiments. Tot Barcelona ha quedat afectada pel nou pla, en vigor des del 19 de març, i que posa especial atenció en tot el territori de Ciutat Vella, en els entorns de la Sagrada Família i en els del parc Güell. Els voltants dels monuments declarats béns culturals d'interès nacional, és a dir, els entorns d'una trentena d'edificis repartits per tota la ciutat, també han estat «protegits» de la presència d'aquestes botigues perquè, segons la justificació del pla, «contaminen el paisatge urbà».


+ Una de les botigues de records que hi ha a prop del Park Güell. Foto: JUANMA RAMOS

Obrir una botiga de souvenirs a Barcelona ja no serà bufar i fer ampolles. Ni a la Rambla, ni a la Sagrada Família, ni a prop de cap monument mínimament important. Barcelona ha tancat l'aixeta a aquest tipus de negoci mitjançant un pla especial d'ordenació dels establiments comercials destinats a la venda d'articles de record. El pla està en vigor i és públic des del 19 de març i afecta tot Barcelona.

El consistori justifica l'aprovació d'aquest pla pels «impactes negatius» que tenen aquestes botigues sobre el paisatge urbà, sobretot quan els seus propietaris es neguen a respectar les normes. Segons el document aprovat, «contaminen el paisatge i els seus valors arquitectònics quan els paraments verticals amb articles de diferent format envaeixen les façanes». A més a més, la gran proliferació i concentració d'aquest tipus de botiga en els entorns de determinats monuments i en els territoris turístics de la ciutat «empobreixen el teixit econòmic de la ciutat perquè expulsen activitats comercials que estan al servei de l'interès general de veïns i residents».

En primer lloc el pla d'ordenació defineix què és una botiga de records: «Un establiment especialitzat en la venda al detall i en la distribució de productes adreçats principalment a turistes i destinats a usos de regal, record, adorn o reclam, que inclouen entre altres productes tèxtils –samarretes, gorres, barrets–, articles de casa –tasses, cendrers–, articles esportius, productes típics, bijuteria i marroquineria.» També especifica que «aquells establiments que destinin més d'un 20% de la seva superfície a la venda de records» es consideraran botigues de souvenirs .

En segon lloc, el pla delimita els indrets que estan sotmesos a la «protecció» del pla especial: el conjunt del districte de Ciutat Vella; els entorns amplis del recinte de la Sagrada Família i del parc Güell, i els entorns dels edificis monumentals declarats béns culturals d'interès nacional. En aquests casos, hi ha monuments que ja tenen delimitada una àrea de protecció especial, i és aquesta àrea la que queda integrada en el pla. En el cas dels monuments que no tenen delimitada aquesta zona, el mateix pla determina una zona de protecció d'un radi de trenta metres al voltant de l'entrada principal de l'edifici monumental.

Per últim, el pla determina que en aquestes zones sotmeses a protecció «queda prohibida l'obertura de nous establiments de venda de records».

Queden excloses d'aquestes limitacions però, les botigues de records que estan dins de museus o monuments quan guarden relació amb l'edifici.





Eixample - Casa Ametller
- Casa Batlló
- Casa Calvet
- Casa Garriga Nogués
- Casa Macaya
- Casa Milà (la Pedrera)
- Casa Serra
- Fundació Tàpies
- La Casa de les Punxes
- Palau del Baró de Quadras
- Sagrada Família

Sarrià-Sant Gervasi - Casa Tosquella
- Col·legi Teresià
- Habitatges del Camp d'en Vidal
- Torre Figueres Bellesguard
- Castell d'Olorda

Sants-Montjuïc - Castell de Montjuïc
- Fàbrica Casaramona
- Vapor Vell de Sants
- Pavelló Alemany

Les Corts - Monestir de Santa Maria de Pedralbes
- Palau de Pedralbes
- Pavellons de la finca Güell
- Porta i Tanca de la finca Miralles

Gràcia - Casa Vicens
- Cases Ramos
- Parc Güell

Sant Andreu - Casa Bloc

Horta-Guinardó - Can Llupià i Torre Subirana

Ciutat Vella (alguns) - Catedral
- Ateneu Barcelonès
- Carrer Montcada
- Església de Santa Maria del Mar
- Església de Santa Maria del Pi
- Monestir de Sant Pau del Camp
- Muralla romana
- Conjunt arquitectònic de la plaça del Rei
- Teatre del Liceu
- Reials Drassanes


 NOTÍCIES RELACIONADES

>El pla, que té una vigència de quatre anys, és ben rebut pel sector comercial de la ciutat

>Un altre «souvenir».. La guerra al barret mexicà

>Barcelona prohibeix obrir més botigues de records a prop de monuments

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.